Hiidsisalikega samal ajal elasid ka hiidlinnud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsisalikega samal ajal elasid ka hiidlinnud
Hiidsisalikega samal ajal elasid ka hiidlinnud Foto: SCANPIX

Kasahstanist leiti hiiglaslik lõualuu, mis on tõend, et kunagi elasid Maal hiiglaslikud linnud.

Uurijate sõnul on uue liigi Samrukia nessovi kolju 30-sentimeetrine, kirjutab BBC.

See lennuvõimetu lind oli 2 -3 meetrit pikk. Kui ta oleks suutnud lennata, oleks ta tiibade siruulatus olnud neli meetrit.

See leid on alles teine sellise kriidiajastu suure linnu leid ja esimene selline, mis leiti Aasiast.

Esmakordselt saadi teada neist hiiglaslikest lindudest Prantsusmaalt 1995. aastal leitud fossiilse selgroolüli järgi.

Portsmouthi ülikooli teadlase Darren Naishi kinnitusel peeti kriidiajastu linde siiani üsna väikesteks, kuid kaks leidu näitasid, et suured linnud olid üsna levinud.

«Sellest linnust on ainult alumine lõualuu, selle tõttu ei saa mee linnu kehakuju ja muude omaduste kohta palju öelda,» sõnas Naish.

Ta lisas, et kindlasti oli see lind lennuvõimetu, midagi jaanalinnu taolist. Kaaluda võis ta umbes 50 kilogrammi. Kui ta oleks olnud lennuvõimeline lind, siis oleks ta meenutanud suurt albatrossi või kondorit.

Naishi sõnul elasid hiidsisalikud ja hiidlinnud kõrvuti.

«Minu arvates on üsna huvitav, et need kaks erinevat liiki üksteise kõrval elasid. Suured türannosaurused, pikakaelalised sauropoodid, pardinokaga hiidsisalikud. Leid tõstatas küsimusi nende koos eksisteerimiseja eluareaali jagamise kohta,» jätkas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles