Rituaalteatri Wyrd indiaanlased mängisid publiku saalist välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Wyrdi etendusest «Loomine kestab»
Stseen Wyrdi etendusest «Loomine kestab» Foto: Eleri Lõhmus/Valgamaalane

Loitsufestivali reedeõhtune rituaalteatri Wyrd etendus «Loomine kestab» pidi toimuma Riiska järve maagias, kuid vihma tõttu mängiti seda kammersaalis. Saal tuli rahvast täis ja huvilisi jäi väljapoolegi.

Kaheksa indiaanlaseks kehastunud näitlejat istusid loomanahkadele maha, aeg-ajalt tõusid püsti, et midagi kogu inimkonda puudutavat tarka öelda, müristasid hoiatavalt saatuse trumme, viisid läbi rahumeelseid rituaale, laulsid, tantsisid ümber tule.

Nad olid selles elus nii sees, et tõenäoliselt ei märganudki, kui keegi neist ütles mõne tarkusetera nii tasa, et see saali ei jõudnudki. Kui südaööni oli vaid pool tundi jäänud, jätkus mäng ikka veel ja kõige kirglikumadki teatrisõbrad nägid, et neid on üpris vähe saali jäänud.

Rituaalteatri etendus loitsufestivalil oli temaatikalt suurepärane leid. Tore oli ka see, et publik lootis sellest väga palju. Kuulata aga hilisõhtul mitu tundi jutti meelespidamist vajavaid tarkuseteri, millest osa sõnu läheb veel enne saali jõudmist kaotsi, suudavad väga vähesed. Nii juhtuski, et vaatajaid publikust aina lahkus ja lahkus.

Kelle mälumaht suutis kõik pakutava vastu võtta, sai teada indiaani ellusuhtumisest, sai targemaks ja koputuse südame uksele. Nende isa on Suur Vaim ja ema Maa. Nende usk ei õpeta Maad valitsema, vaid selle eest hoolitsema. Mida kõike nad palusid Maalt ... Näiteks, et ta õpetaks neid hoolima ja kannatama, õpetaks neile vaprust, vabadust, heategu meeles pidama.

Nad rääkisid kohustustest looduse ees, oma erilistest suhetest loomadega, vajadusest rääkida loomade, taimede ja kividega. Neile on püha iga päev ja kõik rahvad, linnud, loomad, oma laulud ja nad kohtlevad neid kui pühasid.

Nad küsivad jumalalt, kas nad on teinud kõik, et lastelaste armastust pälvida. Nad rääkisid sellest, palju valged inimesed loodusele haiget teevad ja pöördusid Suure Vaimu poole, et ta õpetaks neile armastust, kaastunnet ja austust, et nad suudaksid Maa terveks ravida.

Pimedus aitab neil valgusest lugu pidada. Indiaanlased palvetavad, et meil kõigil oleks parem elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles