Linnagaleriis on mänguasjanäitus

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjanäitus linnagaleriis
Mänguasjanäitus linnagaleriis Foto: Tiina Sarv

Laupäeval avati Viljandi linnagaleriis raamatukogu kolmandal korrusel Tartu mänguasjamuuseumi näitus «Kohvritäis lapsepõlvelugusid».


Näituse Viljandisse toonud mänguasjamuuseumi kunstiline juht Mare Hunt hoidis  kinnastatud käes Aino ja Oskar Kalda lapselapsele Jamaimale kuulunud karu Poleoni, kes on elanud Inglismaal ja hästi palju reisinud. Lapsele viiendaks sünnipäevaks kingitud karu on nüüd juba 65-aastane ja tal on vahetatud kõik detailid.

Mare Hunt rääkis, et mänguasja omanik oli mõni aeg tagasi Eestis ja pidas loenguid Tartu ülikoolis. Siis ta leidiski, et Poleon võiks oma vanaduspõlve veeta Tartu mänguasjamuuseumis teiste mängukarude seas.

«Miks mul kindad käes on?» küsis ta ja vastas ise, et nii väärikat mänguasja ei tohi ilma kinnasteta käes hoida.

Kohvrites on Eesti Vabariigi 90. aastapäevale pühendatud rändnäitus sellepärast, et kohver on kogu eesti rahva rännakute sümbol.

«Siin on kohvrid, millega on mindud põgenikelaagrisse, ning kohvrid, millega on käidud Arteki pioneerilaagris, nõukogude ajal Saksa DV-s ja taasiseseisvunud Eestist Ameerikas. Alati on neisse sattunud ka mõni mänguasi,» selgitas Mare Hunt.

Iga Eesti Vabariigi aastakümne kohta on näitusel üks kohver, mis on täis oma aja raamatuid ja mänguasju. Kohvri juures on kirjas ka selle omaniku elukäik. Esimese kohvriga seotud inimene on surnud, teised kõik on elus ja kõige viimane veel mänguealine.

Näitus pakub äratundmisrõõmu east hoolimata. Avamisel naeratas oma lapsepõlvemänguasju silmates seitsmekümneaastane proua. Teise kohvri juures uudistas kaheksa-aastane Tormi ja näitas, millised mänguasjad on ka temal kodus.

Näitus «Kohvritäis lapsepõlvelugusid» on lahti 18. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles