Räppar Revo Jõgisalu kasvaja sai alguse sünnimärgist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Revo Jõgisalu
Revo Jõgisalu Foto: Annika Erg

Täna hommikulu meie hulgast ootamatult lahkunud Toe Tagi räppar Revo Jõgisalu rääkis eelmisel suvel ajakirjale Anne& Stiil, et kasvaja sai alguse tavalise sünnimärgi eemaldamisest.

«Kõik sai alguse tavalise sünnimärgi eemaldamisest umbes kolm aastat tagasi. Sünnimärk kaenla all häiris trennitegemist. Mõtlesin, et laseks selle ära võtta. Operatsioon oli Merimetsa haiglas, aga eemaldatud sünnimärgi iseloomu ei kontrollitud. 
Siis hakkas sünnimärk vaikselt tagasi tulema – algul tuli väike täpp, siis kasvas üha juurde. Valus ei olnud, ainult vahel trenni tehes veritses natuke. Aga ma olen ju tüüpiline eesti mees, ega arsti juurde ju ei lähe, kui valu ei ole.
Lõpuks pani elukaaslane Merle tohtri juurde aja kinni. Ja siis hakkasid häirekellad lööma – kohe oli ka Hiiule onkoloogiasse minek,» ütles räppar Revo Jõgisalu eelmisel suvel ajakirjale  Anne& Stiil.

«Esialgu ei olnud mul mingit kõhedust. Proovid võeti skalpelliga sünnimärgist ja süstlaga kaenla alt lümfisõlmedest. Vastuse sai kähku – paari-kolme päevaga. Arst ütles kohe, et see on melanoom. Küsisin: kas see on nagu vähk? Ta vastas, et ei, pigem pahaloomuline kasvaja.
Ent kui läksin koju ja guugeldasin melanoomi kohta, siis muidugi võttis korra kurvaks küll. Päris jama tunne: sattusin foorumitesse, kus räägiti muudkui sellest, kes on ära surnud.
Aga sajaprotsendiliselt jõudis see asi mulle kohale siis,  kui arst läbivaatusel selgeks tegi, et trenni ei tohi ikka veel teha, et asi on tõsine, haigus võib veel tagasi tulla ja inimesed ümberringi surevad sellesse.»

«Ma olen näide sellest, kuidas mitte kunagi ei tohi uskuda kõige esimest diagnoosi, alati tuleb see lasta üle kontrollida,» ütles Revo jaanuaris 2010 Õhtulehele.

«Tahtsingi minuga juhtunust laiemalt rääkides kõikidele inimestele südamele panna, et nad oma tervisesse hoolikamalt suhtuksid. Melanoom on salakaval haigus: ei valu, ei mingeid muid vaevusi. Ja see pole pelgalt vanainimeste haigus, vaid võib tabada meid kõiki.»

Augusti lõpus esines räppar Elvas Hiphopi festivalil. Uus esinemine oli plaanis juba sellel laupäeval Rock Cafes. Samuti täitub Toe Tagil oktoobris 15 .aastat tegutsemisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles