Galerii: Berliinist kadus DDR-i palee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palast der Republik 1977. aastal
Palast der Republik 1977. aastal Foto: Wikipedia.org

Saksamaa pealinnas Berliinis lammutati maha DDRi ajast pärit Palast der Republik.

Veel nädal tagasi olid betoonvaremed püsti, kuid nüüdseks on ehitis maatasa tehtud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Saksamaa Demokraatliku Vabariigi tähtsaima ehitise asemele rajatakse koopia Hohenzollernite kuninga- ja keisrisuguvõsa Berliini residentsist, mis kuulus neile kuni Esimese maailmasõja lõpuni.

Barokkstiilis ehitisse tulevad muuseumid, raamatukogu ja kultuuriürituste läbiviimise paik.

Samas ei olnud paljud sakslased sellega nõus, et DDRi ehituskunsti  esindav ehitis lammutati. Palast der Republiku säilitamiseks algatati isegi rahvaliikumine.

Kuid Saksamaa parlament langetas 2003. aastal otsuse see sotsialistlikku minevikku meenutav maja linnapildist eemaldada.

Paljudele saksa poliitikutele ja Ida-Saksamaa režiimi ohvritele oli Palast der Republik totalitaarse riigikorra sümboliks ning selle tõttu tuli see hävitada.

Palast der Republik ehitati 1970. aastatel ja seal kogunes DDRi parlament ehk Volkskammer.

Samas kasutati seda ka kultuurikeskusena, kus toimusid etendused ja kontserdid.

Maja uuring näitas, et selle ehitamisel oli kasutatud mürgist asbesti ning see oli ka üks põhjustest, miks see maha lammutada tuli.

Maja säilimise eest võidelnute arvates oli asbest ainult ettekääne.

«Selle ehitise lammutamise taga on tegelikult esteetilised põhjused. 1970. aastate stiil ei sobi vana toomikiriku kõrvale, kuid sinna sobib barokkloss,» selgitas Hohenzollernite lossi koopia projektiga seotud Bernd Busse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles