9/11 värvimisraamat tekitas USAs skandaali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9/11 värvimisraamat tekitas USAs skandaali
9/11 värvimisraamat tekitas USAs skandaali Foto: SCANPIX

USAs tekitas skandaali 11. septembri 2001. aasta sündmusi kajastav laste värvimisraamat.

Raamatus «We Shall Never Forget» ehk Me ei unusta iialgi saab värvida näiteks põlevaid Maailma Kaubanduskeskuse (WTC) torne ning Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni tapmisoperatsiooni, kirjutab The Guardian.

Raamatus on ka värvimiseks mõeldud pilt, kus USA merejalaväelane sihib mosleminaise taha peitunud bin Ladenit.

Juures on tekst: «Lapsed tõde on see, et terrorirünnakute toimepanijad olid vabadust vihkavad äärmuslikud moslemid. Need hullud vihkavad ameerikalikku elustiili, kuna meie oleme vabad ja meie ühiskond on vaba».

Kirjastaja sõnul on selle raamatu esimesed 10 000 eksemplari lõpuni müüdud.

USA moslemiorganisatsioonide sõnul on see raamat «kohutav», näidates nagu kõik moslemid oleksid terroristid. Lapsed võivad selle tõttu hakata arvama, et moslemid on vaenlased.

USA moslemite sõnul on sellest raamatus korduvalt esinevad sõnad «radikaalne», «terrorist» ja «äärmuslik».

Värviraamatu väljaandja Really Big Coloring Books kinnitusel on eesmärk aidata vanematel oma lastele selgitada 11. septembril 2001. aastal juhtunud sündmusi. Nad lisasid, et raamat koostati asutusega teistsuguste inimeste vastu, kuid see ei väljenda täit tõde.

Väljaandja sõnul ei musta see raamat moslemeid.

11. septembril 2001. aastal korraldas terrorirühmitus Al-Qaeda USAs mitu terrorirünnakut.

Sama päeva hommikul kaaperdas 19 terroristi mitu reisilennukit, millest kahega rünnati New Yorgi World Trade Centeri kaksiktorne. Terroristide plaani järgi pidid kaks lennukit lendama kaksiktornidesse, üks Pentagoni ning veel üks Valgesse Majja. Teise versiooni kohaselt Kapitooliumi.

Lennuk, mis tabas Pentagoni, tappis seal kokku 40 inimest.

Neljas lennuk, mis pidi lendama Valgesse Majja, võeti reisijate poolt üle ning terroristide plaan hävitada Valge Maja ebaõnnestus, ehkki lennuk kukkus alla ja pardalolnud hukkusid.

Videot värvimisraamatust vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles