Nava festivali korraldajad koguvad näitlejast mälestusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Eelmäe astus 2007. aastal Naval lavatükis «Jukra» üles Taevamehe rollis.
Lembit Eelmäe astus 2007. aastal Naval lavatükis «Jukra» üles Taevamehe rollis. Foto: Erakogu

Nava talu peremees Jaak Kõdar soovib tuleval aastal oma teatritalus aset leidva festivali pühendada näitleja Lembit Eelmäele ning kogub vanameistriga seotud mälestusi ja esemeid.

«Mida teevad vanad näitlejad, kui nad ära surevad? Nad mängivad edasi,» tsiteeris Jaak Kõdar ühe teatrimehe suust kuuldud lauset, millega tal oli kohe seostunud Lembit Eelmäe — kauaagne Vanemuise teatri näitleja, kes lahkus meie hulgast 2009. aasta 2. juulil.

Jaak Kõdar meenutas, et Lembit Eelmäe viimane täispikk lavatükk «Jukra» tuli esitamisele 2007. aastal Nava Laval, kus näitleja mängis endale ebatüüpilist osa, Taevameest. Jaak Kõdari kirjutatud näidendi tegelaste hulgas oli ka Põrgumees, kuid teda kehastas Raivo Adlas, Lembit Eelmäe garderoobikaaslane, sõber ja mõttekaaslane.

«Miks Lembit Eelmäe vahetas armsaks saanud põrgu taeva vastu? Põhjus oli see, et tema tervis tõrkus, raskusi oli liigestega. Põrgumehe hüplemist ja liikumist ei kannatanud eakas mees enam välja, kuid tema vaim oli valmis kannatama sõnalise osa pinget,» rääkis Jaak Kõdar.

«Ehitasime Lembit Eelmäele puldi, kus ta sai esitada oma osa istudes ja teksti maha lugeda. Tema osa oli paberile kirja pandud mitu numbrit suuremas kirjas,» kirjeldas ta. «Võib öelda, et kõik õnnestus. Lembit mängis kolm etendust, sai suure aplausi ja kutse tulla järgmisel suvel tagasi. Seda kahjuks ei juhtunud.»

Nüüd soovib Nava Lava toimkond 2012. aasta mulgi kultuuri festivali pühendada Lembit Eelmäele, tema lava- ja luuleloomingule.

«Kõike, mida Lembit tegi, tegi ta hästi. Ta oli hea mulk, silmapaistev ja armastatud. Tema filmi- ja lavaosad, tembud ja jutustamisoskus tegid temast inimese, keda igal pool oodati,» põhjendas festivali eestvedaja. «Nüüd ootab Nava Lava teda edasi mängima sealt, kus pooleli jäi.»

Nava Lava korraldajatel on ka «Sakala» lugejaile palve: kui kellelgi on Lembit Eelmäest erilisi mälestusi, ütlemisi ja esemeid, mis võiksid ka teisi mulke huvitada, võiks nendest teada anda Jaak Kõdari meiliaadressil jaakkodar1@hot.ee või «Sakala» toimetusele.

«Meile on 2012. aasta Lembit Eelmäe aasta, sest siis on ka tema 85. sünniaastapäev,» kõneles Jaak Kõdar.

Seda, miks näidendi pealkiri on «Kuningas tuleb», saavad huvilised teada juba 22.—24. juulini Lilli külas Nava talus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles