Pärnus näeb tragöödiast põimitud väljapanekut

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Jõgeva.
Sandra Jõgeva. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kolmapäeval, 21. septembril avab Pärnu kunstnike maja galeriis oma näituse “Kontaktimprovisatsioon” Sandra Jõgeva. Väljapaneku muudavad eriliseks samas näidatavad videoklipid.

Jõgeva teatel võib keelemängudel baseeruvat kunsti näha tänapäeval sageli, kuid enamasti on see peenutsevalt intellektuaalne. Seetõttu läheneb tema teemale sootuks teises võtmes. Poeetilise targutamise asemel lajatab ta robustse irooniaga.

Esmalt tervitab näitusekülastajat hiiglaslik kleepuv keel. Kel on tugevad närvid ja soov veidi rohkem aega kulutada, saab vaadata kolme tuliuut videot Jõgeva stand-up-tragöödiatest. Üks neist räägib hüpohondriast, teine isiklikust kokkupuutest kaasaegse tantsuga ja kolmas õpetussõnadest, mis ema on tütrele ellu kaasa andnud, saamaks hakkama naiskunstnikuna.

Stand-up-komöödia on murdnud välja labase meelelahutuse pimedast nurgatagusest ja muutunud populaarseks meediumiks näiteks eksperimentaalteatris.

Jõgeva on toonud selle performance'i kaudu kujutavasse kunsti. Toimemehhanism on ikka sama: räägitakse asjadest, mis tunduvad olevat väga isiklikud, kuid on tegelikult üldlevinud ja seetõttu on publikul lihtne samastuda.

Kujutava kunsti kontekstis ei ole eesmärk mõistagi meelelahutamine, vaid tähelepanu juhtimine isiklike kogemuste kaudu sotsiaalsetele probleemidele. Aga see ei tähenda mõistagi, et neis tragöödiates koomilist elementi ei oleks.

Kolmapäeval kell 17 toimuval avamisel saab näha Sandra Jõgeva uut stand-up-tragöödiat ja võimalikud on üllatusesinejad.

Väljapanek jääb avatuks 15. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles