Galerii: Tuneesia geniaalse muusiku Dhafer Youssefi kontsert Jaani kirikus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

26. septembril toimus Jaani kirikus Jazzkaare korraldaja Anne Ermi eestvedamisel   Tuneesia geniaalse muusiku, vokalisti ja udi-virtuoosi Dhafer Youssefi ja gregooriuse laulule spetsialiseerunud ansambli Vox Clamantis kontsert.

Tegemist on tipp-professionaalidega, kes on alati avatud uutele ideedele ja saavutavad uutes sümbioosides vaimustavaid tulemusi.

Kontsert oli osa Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmist ning smas ka avakontsert IV Ülemaailmsele Muusikafoorumile.

Tuneesia udi-virtuoos ja laulja Dhafer Youssef (1967) on Euroopas teinud koostööd paljude tunnustatud muusikutega nagu Paolo Fresu (kellega käis ka 2005. aasta Jazzkaarel), Nils Petter Molvaer, Eivind Aarset, Marilyn Mazur, Nguyên Lê, Bill Laswell, Wolfgang Muthspiel jpt.

Dhafer Youssefi praegusesse kvartetikoosseisu kuulub muuhulgas Kristjan Randalu.

Oma nime all on Youssef välja andnud üheksa värvikat albumit. Toetudes islamitraditsioonile ja sufide muusikale, lisab ta omalt poolt digitaalse heli ja ristab araabiapärast mitmete muude muusikasuundadega.

Youssef on öelnud, et tema jaoks on kõige olulisem näha iga muusikut lauljana, kus instrumendist peab saama samuti hääl: “Inimhääl on kõige puhtam ja siiram, sellega on lihtne inimesi puudutada. Austan väga muusikuid, kes on jõudnud tasemele, kus nad suudavad panna oma instrumendi inimhäälena helisema.“

Ansambel Vox Clamantis, mis tegutseb viieteistkümnendat hooaega Jaan-Eik Tulve juhatusel, on end tuntuks laulnud nii Eesti kui ka Euroopa lavadel.

Kuigi ansambel toetub gregooriuse laulule ning varajasele mitmehäälsusele, kõlab pea kõikides ansambli programmides ka kaasaegne muusika selle erinevates väljendusvormides.

Spetsiaalselt Vox Clamantisele on kirjutanud teoseid eesti heliloojad Helena Tulve, Tõnis Kaumann, Toivo Tulev, Erkki-Sven Tüür jt.

Ansambli viimased tegemised on paljuski olnud seotud Arvo Pärdiga – tema muusikat on lauldud Türgist kuni USAni.

Jumalikul Dhafer Youssefi kontserdil võis külaliste seas näha ka Tõnis Mäge, Sven Grünbergi, Peeter Volkonskit ja Marika Vaarikut.

Kiika pilte!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles