SUUR TEST: mida osta jõululauale?

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verivorstid toorsuitsupeekoniga. Foto on illustreeriv.
Verivorstid toorsuitsupeekoniga. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu Postimehe "Tarbija" külje suures jõulutoodete testis ei leidunud vastast Saaremaa lihatööstuse praadidele, jõuluvorstidest eelistasid ajakirjanikud selgelt Lõuna-Eestis ja Rakveres asuvate lihatööstuste toodangut.

Pärnu Postimees kutsus jõulutoodete testis osalema seitse lihatööstust. Oma tooteid saatsid testimiseks Saaremaa lihatööstus, Rakvere lihakombinaat, Maag lihatööstus, Nõo lihatööstus ja Atria Baltic ASile kuuluvad Võru, Valga ja Vastse-Kuuste lihatööstus.

Ühtekokku testisid ajakirjanikud 29 jõulutoodet, mille jagasime nelja kategooriasse: külmad praed, ahjupraed ning ahju- ja verivorstid.

Tooteid hinnati viie palli süsteemis ja nii moodustus keskmise hinde alusel pingerida.
Kõik toidud aitas maitseelamuseks küpsetada rannarestorani Sunset peakokk Tanel Minski.

Saaremaa on ehtne ja hea

Nagu maitsjate hinnangust selgus, teatakse Saaremaal väga hästi, mida seaga peale hakata. Saaremaa lihatööstus võidutses Pärnu Postimehe testis nii külmade kui ahjupraadide kategoorias.

Külmpraadidest hinnati parimaks Saaremaa küpsetatud talvepraad, mida hindajad pidasid kõige pretensioonitumaks klassikaliseks praeks, mis parajalt mahlane, samal ajal õrn ja viisakalt maitsestatud. Kui üldse midagi ette heita, võiks prael olla vähe rohkem vürtsi.

Tänavusel toidumessil "Foodfest" Eesti parimaks jõulupraeks valitud Maag lihatööstuse Rannarootsi peekonis küpsetatud seapraad jäi võitjast õige napilt maha. Eesti parimale jõulupraele heitsid testijad ette soolasust. Muidu polnud prael viga ja peekon annab roale kõvasti lisaväärtust.

Kahele esimesele järgnesid pika vahega Valga lihatööstuses toodetud Maks & Mooritsa küpsetatud ahjuliha ja Nõo lihatööstuses valminud Lihavürsti grillitud seapraad.

Esimest võiksid eelistada need, kellele meeldib kodukootud suitsumaitseline maapraad, sest täpselt selline Valga toode on. Grillitud seapraad läheb ilmselt hästi neile, kes tahavad jõululauale midagi vürtsikamat.

Kaheksa ahjuprae seast valisid hindajad taas kord ülekaalukalt maitsvaimaks Saaremaa lihatööstuse toote Saare peen siga, mis eristub konkurentidest juba kaalu poolest. Kui tavaprae pakend jääb vahemikku 700 grammi kuni üks kilogramm, siis peenikest Saaremaa siga saab korraga rohkem kui 1,5 kilogrammi ja söönuks suurem peregi.

Praadi on maitsestatud vahtrasiirupiga, mis annab lihale mõnusa maheda maitse. Tibake lisatud vürtsi viib aga suisa keele alla. Samal ajal on korralikult küpsetatud praad mahlane.

Edasises pingereas eelistasid ajakirjanikud omapärase maitsega lihasid. Teiseks platseerunud Nõo lihatööstuse Lihavürsti põssafilee koorekastmes on tõeliselt hõrk, nagu üks põrsas olema peab.

Praadidest kõige omapärasemaks hindasid testijad aga Maag lihatööstuse Rannarootsi jõuluprae šokolaadikastmes, mida igaüks võiks vähemalt korra proovida. Ei tea, kust lihameistrid sellisele mõttele tulid, aga šokolaad sobib ahjulihaga üllatavalt hästi.

Kõvasti kiitust teenisid Vastse-Kuuste lihatööstuse liharullid pohlamarinaadis. Tootele on maitsestamiseks lisatud nii muskaatpähklit kui õunatükke, mis muudab prae mõnusalt marjaseks ja ühes pohlakastmega on tegu tõelise hõrgutisega.

Mida kõike Võrus välja ei mõelda!

Jõululauale verivorsti ja ahjuvorsti valides tasub aga julgelt kiigata Lõuna-Eesti suunas. Ahjuvorstide kategoorias tegi AS Wõro Kommerts sisuliselt puhta töö, hõivates vorstitabeli esinelikus kolm kohta.

Selle põhjuseks on ilmselt see, mida võrukad vorsti sisse panna taipavad. Neil on päikeseküpsetatud tomati, õunte ja isegi kartuliga vorst. Kõik lisandid annavad tootele täiesti omapärase ja isegi veidi ootamatu meki, mida lihtsalt peab proovima. Ja mis kõige tähtsam, lihaga pole ahjuvorstides koonerdatud: lihasisaldus ulatub kohati 75 protsendini.

Võru vorstide vahele mahtus Saaremaa tanguvorst, mis samuti tekitas testijais vaimustuse puhangu. Kuigi tegu peaks olema ajapikku eestlase toidulaualt kadunud tootega, tasub meelde tuletada, mida vanasti söödi.
Keegi vaimustunud mekkijaist lubas verivorstidest üldse loobuda ja edaspidi ainult ahjuvorste süüa.

Nagu arvata võis, oli kõige tihedam rebimine verivorstide seas. Kuid siingi soovitavad Pärnu Postimehe ajakirjanikud kiigata pigem Lõuna-Eesti või hoopis Rakvere poole.

Kõikidele konkurentidele tegi tuule alla naturaalses lambasooles Valga lihatööstuse Maks & Mooritsa delikatess-verivorst. Vorsti maitsestamisega on vaeva nähtud ja sellest leiab nii musta pipart, koriandrit kui nelki.
Omaette maitseelamus on Võrus toodetud lambalihaga verivorstid, mis tüüpilistest verivorstidest eristuvad üsna kõvasti.

Rakvere lihakombinaat on toonud jõuludeks välja terve rea BBQ praade ja verivorste, mis parimad on ilmselt grillitult, aga sobivad hästi jõululaualegi, kui on soov proovida midagi ebatraditsioonilist. Rakvere BBQ verivorstike valiti tänavusel toidumessil Eesti parimaks.

Pärnu Postimehe testis jäi vorst konkurentide lambalihaga toodetele veidi alla. Kuid tugev tegija on Rakvere verivorstiturul kahtlemata. Proovida tasuks nende rõngasverivorsti suitsulihaga, see sisaldab kahte sorti liha.

Täiesti omapäraste toodetega on turule tulnud Maag lihatööstus. Nemad toodavad verivorste neile, kes ihkavad jõuludeks väherasvast toitu. Nii on Rannarootsi kaubamärgiga verivorstides asendatud pekk kas porgandi või rukkitanguga. Porgandi-verivorst sisaldab tootja kinnitusel rasva vaid kaks protsenti.

Kuigi testijad hindasid ebatraditsioonilised verivorstid küll huvitavaks ja omapäraseks, eelistab enamik ajakirjanikest jõululaual siiski vähem tervislikke ja rasvasemaid vorstikesi.

Ahjupraed

Peen saare siga
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: umbes 1,6 kilo
Sea abaliha on maitsestatud vahtrasiirupiga, sisaldab sealiha 78%.
Keskmine hinne: 4,6
Testijate arvamusi: "Päris hea, aga natuke soolane. Mõnus, pole millegagi liialdatud. Tõeliselt kodune. Pehme maitsega. Mahlane, väga hea, lihadest parim. Naturaalne ja mahlane, paraja maitsega. Täitsa hea praad! Löpi."

Lihavürsti põssafilee koorekastmes küpsetuskarbis
Tootja: AS Nõo Lihatööstus
Kogus: 500 grammi
Sisaldab sealiha vähemalt 340 grammi, taimset õli, letsitiini ja piimavalku.
Keskmine hinne: 4,4
Testijate arvamusi: "Väga kodune maitse. Mõnus kodune põssa. Hõrk ja mahe. Maitse on hea, aga rasvane. Veidi vintske. Kodune ja harjumuspärane. Tüüpiline. Rasvane ja maitsetu. Kodune, kuid natuke kuiv."

Rannarootsi jõulupraad šokolaadikastmes
Tootja: AS Maag Lihatööstus
Kogus 700 grammi
Sisaldab sealiha 70%, maitsestamiseks lisatud šokolaadipulbrit, tšillit, tomatipüreed, paprikat ja veiniäädikat.
Keskmine hinne: 3,9
Testijate arvamusi: "Huvitav šokolaadimaitse, aga liha on liiga rasvane. Liha šokolaadiga on tiba võõras. Põnev! Supermaitsev. Maitse natuke kuiv ja lõhn pole üldse meeldiv. Vintske, ilmetu ja oleks nagu hajameelselt tehtud."

Vastse-Kuuste liharullid pohlamarinaadis
Tootja: AS Vastse-Kuuste Lihatööstus
Kogus: 650 grammi
Sisaldab sealiha 80%, marinaadile lisatud muskaatpähklit, õunatükke, sellerit ja sahharoosi.
Keskmine hinne: 3,8
Testijate arvamusi: "Väga huvitav vürtsine ja marjane maitse. Viis suure plussiga. Liha on vintske, aga marinaad on hea. Üllatusefekt on korralik, aga kõlbab süüa küll. Liiga magusamaitseline, sobib rohkem suveks. Omapärane. Liiga magus."

Lihavürsti toorsuitsu-praad
Tootja: AS Nõo Lihatööstus
Kogus: umbes 1 kilo
Külma suitsuga suitsutatud sea kaelakarbonaad neljale inimesele. Sisaldab sealiha vähemalt 85%. Külm suitsuga suitsetatud karbonaad saab oma viimase lihvi ahjus.
Keskmine hinne: 3,5
Testijate arvamusi: "Selles on kodusingi hõngu, uskumatu, et see on poest ostetud. Hästi suitsune ja hernesupi maitsega. Maitse on originaalne. Njäm-njäm. Liiga soolane, kuid suitsumaitse on hea. Liiga soolane."

Saaremaa pikitud kaelakarbonaad
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: umbes 1,3 kilo
Sisaldab sealiha 83%, maitsestamiseks lisatud musta ploomi ja porgandit.
Keskmine hinne: 3,5
Testijate arvamusi: "Ploom annab väga hea maitse. Parim osa on täidis. Sitke ja värv ei meeldi. Täielik kunst. Keskmine lihatoode. Midagi oleks nagu puudu. Üpris tavaline praad."

BBQ seapraad küpsetuskarbis
Tootja: AS Rakvere lihakombinaat
Kogus: umbes 1 kilo
Põhitoore: sea kaelakarbonaad, maitsestamiseks lisatud jõhvikaid.
Keskmine hinne: 3,2
Testijate arvamusi: "Käib kah. Kõige seapraesem. Huvitav terav maitse. Korralik praad. Liiga terav. Ainult pipramaitset on tunda. Liiga sitke. Ei saa aru, mis see on. Kole rasvane."

Ahjuribi küpsetuskarbis
Valiti tänavusel toidumessil Eesti kõige enam üllatanud jõulutooteks.
Tootja: AS Rakvere Lihakombinaat
Kogus: umbes 900 grammi
Põhitoore: searibi, maitsestatud musta pipra, kadakamarjade, köömnete ja küüslauguga.
Keskmine hinne: 2,9
Testijate arvamusi: "Natuke soolane, aga muidu on hea. Mõnusalt maitsestatud. Rasvase armastajale hea, lahjema sõbrale tiba rammus. Maitseained varjavad lihamaitse ära. Kole välimus, halb maitse. Liiga rasvane."

Külmad praed

Saaremaa küpsetatud talvepraad
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: 1,1 kilo
Sisaldab 87% sealiha, maitsestatud muu hulgas sinepiga.
Keskmine hinne: 4,6
Testijate arvamusi: "Hea ja mahlane. Võiks veidi vürtsi lisada. Kõige pretensioonitum klassikaline liha. Ei oska muud kui ainult kiita. Väga maitsev, taine, kuid mahlane. Mõnus, õrnalt on pipra maitset. Söö või ise!"

Rannarootsi peekonis küpsetatud seapraad
Valiti tänavusel toidumessil Eesti parimaks jõulupraeks.
Tootja: AS Maag Lihatööstus
Kogus: umbes 430 grammi
Sisaldab sealiha 97%, maitsestamiseks kasutatud sinepit ja pärmiekstrakti.
Keskmine hinne: 4,3
Testijate arvamusi: "Päris mõnus, peekon ehtne. Nagu päris kohe, maheda maitsega. Natuke liiga vürtsikas. Soola on palju ja muid vürtse on justkui liiga vähe. Väga maitsev. Liiga soolane."

Maks & Mooritsa küpsetatud ahjuliha
Tootja: Atria Baltic AS Valga Lihatööstus
Kogus: umbes 850 grammi
Koostises on 85% sealiha.
Keskmine hinne: 3,5
Testijate arvamusi: "Päris naturaalse maitsega nagu maaliha. Natuke nätske ja toores. Täitsa koduse prae moodi. Parajalt vürtsine. Mulle meeldib just liha omapärane maitse! Sitke ja maitsetu. Ilmetu. Natuke nätske."

Lihavürsti grillitud seapraad
Tootja: AS Nõo Lihatööstus
Kogus: umbes 750 grammi
Sisaldab sealiha 87%, Valmistatud sea abatükist, vürtsikust on lisatud spetsiaalse maitseaineseguga, praele iseloomulik küps välimus on antud grillimisega.
Keskmine hinne: 3,5
Testijate arvamusi: "Mõnus vürtsine ja palju pekki. Väga mõnus piprane maitse. Pekki on liiga palju. Hea leivale panna. Soolane ja ebaloomulikult roosa. Päris omapärane. Maitsestatud normaalselt, aga soola on palju."

Saaremaa küpsetatud seakoot
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: umbes 1,5 kilo
Sisaldab seakooti 87%, suhkrut ja eri lõhna- ja maitseaineid.
Keskmine hinne: 3,1
Testijate arvamusi: "Tuim. Mõnus pehme ja hea suitsumaitsega. Vähe maitsestatud. Naturaalse sealiha välimusega ja maitselt enam-vähem. Ilma maitseaineteta süüa ei kõlba. Rasvane ja vähe maitsestatud. Hernesupi sees oleks ilmselt hea."

Maks & Mooritsa ahjupraad röstsibulaga
Tootja: Atria Baltic AS Valga Lihatööstus
Kogus: 500 grammi
Sisaldab 80% sealiha ja 3% röstsibulat.
Keskmine hinne: 2,4
Testijate arvamusi: "Halb lõigata, sest liha on pehme. Jätab toore mulje. Vintske ja sitke ning liiga soolane. Näeb välja väga kole. Sibul on mõnus, aga liha on natuke toores. Vintske ja soolane, aga parajalt mahlane."

Verivorstid

Maks & Mooritsa delikatess-verivorst lambasooles
Tootja: Atria Baltic AS Valga Lihatööstus
Kogus: 300 grammi
Maitsestamiseks kasutatud sibulat, majoraani, musta pipart, koriandrit ja nelki.
Keskmine hinne: 4,4
Testijate arvamusi: "Päris hea, aga mitte päris. Mõnus maitse. Seda sööks jõuluks küll. Pole nagu midagi erilist, täitsa tavaline verivorst."

Lambalihaga verivorstid
Tootja: AS Võro Kommerts
Kogus: 195 grammi
Sisaldab lambaliha 7% ja seapekki. Maitsestatud selleri ja sinepiga.
Keskmine hinne: 4,3
Testijate arvamusi: "Väga hea ja omapärane! Meeldiv, aga kuidagi ebaverivorstilik. Sobib! Pole paha (veidi ilmetu). Iseloomuga verivorst. Päris huvitav, aga mitte klassikalise verivorsti maitsega. Lisamaitse häirib."

BBQ verivorstike
Valiti tänavusel toidumessil Eesti parimaks verivorstiks.
Tootja: AS Rakvere lihakombinaat
Kogus: 500 grammi
Maitsestamine: sisaldab sibulat, sinepit, suitsuaroomi, sojat ja laktoosi.
Keskmine hinne: 4
Testijate arvamusi: "Super. Ilusad väikesed maitsvad vorstid. Väga mõnus, maitsev ja väike, ehk natuke liiga rasvane. Väga huvitav jaanipäeva ja jõulude sümbioos. Midagi jääks nagu puudu. Liiga vürtsikas."

Rannarootsi rukki-verivorst
Tootja: AS Maag Lihatööstus
Kogus 500 grammi
Sisaldab rukkikruupe 60%, sealiha 15%
Keskmine hinne: 3,4
Testijate arvamusi: "Maitsev ja mahe. Päris hea jõulumekiga. Väherasvane ja vürtsikas. Pole suurem asi. Ei midagi erilist. Soolane ja maitsetu."

Rõngasverivorst suitsulihaga
Tootja: AS Rakvere Lihakombinaat
Kogus: 300 grammi
Lisandina kasutatud seapead ja -liha, maitsestamiseks sibulat ja sellerit.
Keskmine hinne: 3,2
Testijate arvamusi: "Veidi raskepärane, aga huvitav maitse. Päris hea. Klassika! Soola võiks vähem olla, siis tuleks muud maitsed esile. Tavaline Eesti verivorst."

Johanna verivorstikesed
Tootja: AS Võro Kommerts
Kogus: 300 grammi
Odrakruubid ja sealiha (15%), sisaldab ainult väikses koguses verepulbrit.
Keskmine hinne: 2,9
Testijate arvamusi: "No kehvakene on. Kahjuks kuiv ja maitsetu. Kuiv."

Saaremaa advendivorstike
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: 550 grammi
Sisaldab kolme sorti sealiha ja seapekki.
Keskmine hinne: 2,8
Testijate arvamusi: "Maitsetu! Klassikaline moeverivorst. Kuidagi sutsune. Saepurust?"

Maks & Mooritsa Willemi verivorstid toorsuitsupeekoniga
Tootja: Atria Baltic AS Valga Lihatööstus
Kogus: 450 grammi
Pakendatud toorsoolde. Vorstidele lisatud peekonit, mis tuleks küpsetamisel keerata ümber vorstide.
Keskmine hinne: 2,8
Testijate arvamusi: "Käib kah. Peaks krõbedamaks küpsetama. Vorst on jäänud pehmeks ja pudruseks, see rikub hinde."

Rannarootsi porgandi-verivorst
Tootja: AS Maag Lihatööstus
Kogus 500 grammi
Sisaldab peki asendajana porgandit (15%). Vorstide rasvasisaldus on tootja kinnitusel vaid 2%.
Keskmine hinne: 2,8
Testijate arvamusi: "Magus, sest porgand on sees! Huvitava ja hea maitsega. Selge näide sellest, et ilma rasva ja pekita tuleb välja üks jama."

Lihavürsti Joosepi verivorst
Tootja: AS Nõo Lihatööstus
Kogus 250 grammi
Sisaldab Lõuna-Eesti odratangu, toiduverd (20%).
Keskmine hinne: 2,8
Testijate arvamusi: "Maitsetu, kuid tangutükid on hästi suured. Mingi maitseaine domineerib. Vastiku lisamaitsega."

Ahjuvorstid

Ahjuvorstid päikesekuivatatud tomatitega
Tootja: AS Võro Kommerts
Kogus: 330 grammi
Sealiha 53%, veiseliha 22%, maitsestamiseks kasutatud tomatipulbrit, paprikat, sinepit ja sellerit.
Keskmine hinne: 4,35
Testijate arvamusi: "Vürtsikas ja parajalt piprane. Maitseainetega pole koonerdatud. Päris mõnus ja tomatine. Kahtlemata üks paremaid ahjuvorste. Vürtsikas ja täitsa mõnus. Esmamulje hea, järelmaitse kehvakene."

Saaremaa tanguvorst
Tootja: AS Saaremaa Lihatööstus
Kogus: 1 kilo
Sisaldab odrakruupe, sealiha (18%) ja seakamarat.
Keskmine hinne: 4,3
Testijate arvamusi: "Mõnus ja mahe! Söödav. Mõnus ja selline ebatraditsiooniline. Maha kõik verised vorstid, andke aga rohkem tanguvorste! Väga teistmoodi maitseelamus. Üsna hea."

Ahjuvorstid õuntega
Tootja: AS Võro Kommerts
Kogus: 300 grammi
Sealiha 50%, veiseliha 21%, kuivatatud õunu 7%. Maitsestamiseks kasutatud sellerit, sinepit ja paprikaekstrakti.
Keskmine hinne: 4,2
Testijate arvamusi: "Õun lisab maitsele värvi, mu uus lemmik! Huvitav, ei meenuta ühtki tavalist vorsti. Seda ostaks. Tõeline nauding! Meeldivalt omapärane. Pisut rasvane. Liiga rasvane ja magus."

Praevorst
Tootja: AS Võro Kommerts
Kogus: 500 grammi
Sealiha 69%, seapekki ja keedukartulit 14%, lisatud sinepit ja sellerit.
Keskmine hinne: 3,6
Testijate arvamusi: "Lahe, et vorsti on kartulit pandud! Mahlane ja hea. Väga maitsev ja mahlane. Natuke pudrune. Mahlane, aga tuim. Rasvane ja tahaks teravamat. Hapu. Kuidagi liiga pekine."

Vastse-Kuuste ahjuvorst
Valiti tänavusel toidumessil Eesti parimaks ahjuvorstiks.
Tootja: AS Vastse-Kuuste Lihatööstus
Kogus: umbes 600 grammi
Sisaldab sealiha 80%, maitsestamiseks lisatud punase veini pulbrit.
Keskmine hinne: 2,1
Testijate arvamusi: "Veinipulbri maitse on tunda. Seda võib pakkuda oma Ameerika külalistele! Omapärase maitsega. Tühja kõhuga käib kah. Nirupoolne. Jama. Täitsa rõve, soolane ja mingi imeliku maitsega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles