Noor rootslasest lennureisija päästis pagulase kindlast surmast (8)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Facebooki videost

Üleeile õnnestus noorel rootslannal rahumeelse protestiga lennukis vältida 52-aastase afganistanlasest pagulase riigist väljasaatmise, mis neiu arvates oleks lõppenud mehe kindla surmaga.

Elin Erssoni nimeline reisija plaanis lennata Göteborgist Istanbuli, kuid sai teada, et temaga koos pardal on Rootsi võimude poolt välja saadetav afganistanlane, kirjutas Hollandi väljaanne joop.bnnvara.

Noore Erssoni arvates oli tegemist tõelise ebaõiglusega, kuna ta teadis, et pärast Istanbuli lennutamist saadetakse mees Afganistani, kus ootaks teda ees surm. Ta astus keset lennuki vahekäiku ning alustas Facebooki otseülekande filmimist, mis kogus kiirelt vaatajaid ja kaasaelajaid.

Ersson filmis peamiselt ainult iseennast, et teiste reisijate privaatsust austada.

«Ma ei tee midagi ebaseaduslikku, üritan vaid inimelu päästa,» sõnas Ersson videos mitmeid kordi ning selgitas, et seisab vahekäigus püsti senikaua kuni lennuki piloot teatab oma otsusest, kas afganistanlane lennukisse jätta või välja saata, mis tähendaks riigist väljasaatmise ajapikendust. 

«Senikaua, kui ma siin seisan ei saa lahkuda. Ma loodan, et teised reisijad järgivad minu eeskuju,» ütles Ersson pisar silmis. 

Mõned teised reisijad proovivad naist takistada ning temalt telefoni ära võtta. Lennusaatja annab aga telefoni naisele tagasi. Üks kaasreisija ütles Erssonile, et ta hirmutab oma käitumisega lapsi, kuid naine vastas vapralt, et inimelu on sellest olulisem. Samuti palutakse tal korduvalt filmimine lõpetada, kuid Ersson teab väga hästi, et telefoniga otseülekandes filmimine on ainus viis oma sõna lennukist välja saada.

Tal on lennukis juba kaasas ka foto mehest, kes pidi algselt välja saadetama, kuid kelle asemele toodi nüüd 52-aastane afganistanlane väljasaatmiseks.

Mõne aja pärast teatab üks kaasreisijast türklane, et toetab Erssonit ning kutsub üles teisi pardal olevaid türklasi naise protestiga ühinema. «Me oleme sinuga» teatab türklane naisele, mille peale aplodeeritakse ning veelgi inimesi tõuseb solidaarsusest püsti. 

Lõpuks pakutakse Erssonile välja lahendus, et afganistanlane eemaldatakse lennult, aga naine peab samuti lahkuma. Kaks tundi pärast video salvestamise lõppu teatas Ersson oma Facebooki kontol, et pagulase riigist väljasaatmine on tühistatud, kuid rohkem infot ta veel ei teadnud.

Vaata Elin Erssoni erakordselt julget Facebooki otsevideot siit:

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles