Video: Venemaal Jakuutias muutus päev ootamatult ööks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal Jakuutias saabus keset päeva öö
Venemaal Jakuutias saabus keset päeva öö Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Möödunud reedel, 20. juulil kogesid Venemaal Jakuutias Sahha Vabariigis Eveno-Bõtantaiskis, Žiganskis ja Verhojanskis elavad inimesed midagi, mis oleks nagu maailmalõpp, sest keset päeva kattus taevas hiiglasliku tumeda pilvega, varjates mitmeks tunniks päikese.

Kuna päevast oli ootamatult saanud öö, hakkasid sotsiaalmeedias levima teooriad, et millega tegemist olla võib, teatab thesun.co.uk.

Pakuti, et see võib olla maaväliste olendite rünnak, saatana saabumine, meteoriidisadu või võimude relvakatsetus.

Piirkonnad Venemaal Jakuutias, kus taevas kattus paksu tumeda pilvega
Piirkonnad Venemaal Jakuutias, kus taevas kattus paksu tumeda pilvega Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Oli ka neid, kes arvasid, et kuskil on ulatuslik metsapõleng, millest leviv suits tekitas päikese katnud pilve.

Moskva meteoroloogiaamet ei kommenteerinud päikese varjanud paksu tumeda pilve tekkimist. Astronioomid eitasid, et tegemist võib olla kas meteoriidiasju või päikesevarjutusega.

Vene sõjaväe esindajate teatel ei tehtud piirkonnas relvakatsetusi.

Kohalike sõnul läks 20. juulil kell 11.00 paiku nii pimedaks, nagu oleks tegemist südaööga. Tume pilv hajus ja päike tuli taas välja kell 14.00.

Venemaal Jakuutias saabus keset päeva öö
Venemaal Jakuutias saabus keset päeva öö Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Meile teadaolevalt registrerisid USA satelliidid enne pimeduse saabumist äikesetormi, samuti tõusis kiirgustase. Ka oli sõjaväeosades ebatavalist liikumist. Kui sõjavägi tegi mingi relvakatse, siis seda kindlasti varjatakse,» laususid kohalikud.

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et võidi katsetada mingit uut tüüpi relva, mida tahetakse nii oma riigi elanike kui teiste riikide eest varjata. 

Arvajate seas oli ka neid, kes on veendunud, ei päikese katsid kinni tulnukad, et näha meie planeedil elavate inimeste reaktsiooni.

Tulnuka- ja ufokuju
Tulnuka- ja ufokuju Foto: Keith Srakocic/AP/Scanpix

Elanike sõnul tõi päikese kadumine, pimedus ja kummaline pilv kaasa hingamisraskusi, sest midagi surus nagu vastu rindkeha ja oli tunda õhurõhu muutust.  

Pimeduse ajal õhutemperatuur ei alanenud, kuid öösel langes temperatuur miinus nelja kraadini,  mis on juulikuus väga külm.

«Oleme polaarjoonele üsna lähedal, suvisel ajal on meil praktiliselt 24 tundi valget aega, kuid nüüdsel juhtumil lihtsalt saabus keset päeva pimedus,» teatas üks kohalikest.

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel on Jakuutias alates maist olnud metsatulekahjud ja taevas nähtud tume pilv, mis hiljem hajus, võisid olla põlemisjäägid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles