Tai jalgpallipoiste päästeoperatsioonis osalenud arst: pidin langetama raske otsuse (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Harris
Richard Harris Foto: EPA/Scanpix

Üks Tai noorjalgpallurite ja treeneri päästeoperatsioonis osalenud kangelastest oli Austraalia arst-anestesioloog Richard Harris, kes mängis tähtsat rolli, et sukeldumise abil välja toodud paanikasse ei sattunud.

Briti ja Soome meedia teatel vastutas 53-aastane Harris selle eest, et poisid saaksid enne päästmist õiges koguses rahustit, mis muutis nad uimaseks.

Richard Harris
Richard Harris Foto: AFP/REUTERS/EPA/SCANPIX

BBC andmetel toodi Metssea jalgpallimeeskonna liikmed Põhja-Tai Tham Luangi koopast välja nii uimastatutena, et nad ei saanud aru, mis toimub.

Tai koopas olnud jalgpallipoisid
Tai koopas olnud jalgpallipoisid Foto: / AP/Scanpix

Harris kinnitas Briti meediale antud intervjuus, et tema õlul lasus rahustiannuse määramine.

Richard Harris
Richard Harris Foto: EPA/ScanPix

«Mu õlul lasus suur vastutus ja ma pidin langetama raske otsuse. Kui kogus oleks olnud liiga väike, oleks nad võinud sattuda paanikasse ja hukkuda. Kui aga liiga suur, oleks nad võinud olla eluohtlikult uimased. Ma ei olnud varem andnud ravimeid või aineid lastele, kes on koopas lõksus, näljas ja nõrgad,» lausus anestesioloog.

Kui esimene poiss koopast sukeldujate abil pääses, uuris Harris, kas ta andis õige rahustikoguse või peab ta kogust muutma. Ilmnes, et kogus oli õige ja seega pääsevad ka teised välja ilma, et neil tekiks paanikahoog.

Põhja-Tais Tham Luangi koopas lõksus olnud jalgpallipoisid 
Põhja-Tais Tham Luangi koopas lõksus olnud jalgpallipoisid Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Harrist abistas ta sukeldumispartner, 53-aastane veterinaar Craig Challen.

Richard Harris (paremal) ja Craig Challen
Richard Harris (paremal) ja Craig Challen Foto: EPA/ScanPix

«Võisin vaid oletada, kui suurt kogust vaja on. Võtsin arvesse päästetavate vanuse ja kehakaalu, uurides samas teistelt arstidelt, mida nemad arvavad. Langetasin rahustikoguse suhtes õige otsuse ja kõik päästeti,» lisas austraallane.

Craig Challen (paremal) ja Richard Harris
Craig Challen (paremal) ja Richard Harris Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Harris jätkas, et päästeoperatsiooni alguses tekkis palju küsimusi ja probleeme, sest kuna Tais on vihmaperiood, siis arvati, et lõksu jäänud ei pääse enne välja kui oktoobris, mil sajud lakkavad.

«Vesi ohustas neid üha enam, selle tõttu langetati otsus tuua nad välja sukeldumise abil ja see õnnestus. Lõpp hea, kõik hea,» nentis arst.

Tai vutipoisid vanuses 11–16 eluaastat ja nende 25-aastane treener olid koopas kokku 18 päeva. Nad kadusid 23. juunil, leiti 2. juulil ning päästeoperatsioon leidis aset 8.–10. juulini.

Koopas lõksus olnud jalgpallipoiste päästeoperatsioon
Koopas lõksus olnud jalgpallipoiste päästeoperatsioon Foto: / AP/Scanpix

Harris ja Challen said 24. juulil Canberras Tai päästeoprastioonis osalemise eest Austraalia valitsuse aumedalid. Lisaks kahele arstile said medalid ka teised Tai jalgpallipoisse päästnud austraallased.

Tai päästeoperatsioonis osalenud austraallased said aumedalid
Tai päästeoperatsioonis osalenud austraallased said aumedalid Foto: EPA/ScanPix

Medalid andsid üle Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove, peaminister Malcolm Turnbull ja opositsioonijuht Bill Shorten.

Tai päästeoperatsioonis osalenud austraallased said aumedalid. Richard Harris ja Craig Challen on paremal äärel
Tai päästeoperatsioonis osalenud austraallased said aumedalid. Richard Harris ja Craig Challen on paremal äärel Foto: EPA/ScanPix

«Jalgpalli MMi kõige huvitavam jalgpallijuhtum ei leidnud aset Venemaal, kus MM toimus, vaid Tais. Kõige enam inspireerinud meeskond ei olnud võitja Prantsusmaa, vaid Tai Metssea meeskond ja teie, päästjad,» lausus Turnbull.

Harris sõnas autasu vastu võttes, et poisid ja treener pääsesid koopast rahvusvahelise ühisoperatsiooni tulemusena ning iga selles osalenud liige oli tähtis.

Austraalia päästjad, kes osalesid Tai jalgpallipoiste päästmises. Ees Craig Challen(keskel) ja Richard Harris (vasakul)
Austraalia päästjad, kes osalesid Tai jalgpallipoiste päästmises. Ees Craig Challen(keskel) ja Richard Harris (vasakul) Foto: Sean Davey / AP/Scanpix
Craig Challen (vasakul), Richard Harris (keskel) ja Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove
Craig Challen (vasakul), Richard Harris (keskel) ja Austraalia kindralkuberner Peter Cosgrove Foto: Sean Davey / AP/Scanpix
Craig Challen (paremal) ja Richard Harris
Craig Challen (paremal) ja Richard Harris Foto: Rod McGuirk / AP/Scanpix

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles