Helikopteri abil vanglast põgenenud gängster sõitis Pariisis lõhkeainest pungil autoga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rédoine Faïdi tagaotsimiskuulutus
Rédoine Faïdi tagaotsimiskuulutus Foto: / AP/Scanpix

Prantsuse gängster Rédoine Faïd põgenes juuli alguses Pariisi lähedal Reau’s asuvast Sud-Francilieni vanglast üsna märulifilmilikul viisil, tehes seda relvastatud kaaslaste ja helikopteri abil ning teda ei ole seni tabatud.

AFP teatel nägid politseinikud 46-aastast Faïdi 24. juulil Pariisis, kus ta kihutas autoga, milles oli suur kogus lõhkeainet.

Rédoine Faïd
Rédoine Faïd Foto: IBO / AP/Scanpix

Faïd oli autos, mis rutiinseks kontrolliks kinni peeti, kuid politseil ei õnnestunud vanglapõgenikku tabada, kuna pärast hetkelist peatumist andis ta gaasi ja sõitis minema.

Politseinike teatel oli selles autos veel teine isik, kes võis olla üks Faïdi vanglast välja aidanutest.  

«Faïdil õnnestus taas põgeneda, ta liikus autoga Sarcelles'i suunas. Auto leiti hiljem mahajäetuna kohaliku ostukeskuse parklast. Pagasis oli suur kogus lõhkeainet ja võltsnumbrimärgid,» teatas politseiallikas.

Pariisi eeslinna Sarcelles'i ostukeskuse parkla
Pariisi eeslinna Sarcelles'i ostukeskuse parkla Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP/Scanpix
Pariisi eeslinna Sarcelles'i ostukeskuse parkla
Pariisi eeslinna Sarcelles'i ostukeskuse parkla Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP/Scanpix

Ta lisas, et veel ei ole teada, kuhu gängster selle laadungiga sõita tahtis, kuid võib oletada, et tal oli plaanis mingi uus kuritegu.

Politsei evakueeris ostukeskuses olnud inimesed ja sulges parkla seniks, kuni lõhkeaineeksperdid lõhkeaine autost eemaldasid ja minema viisid.

Faïdi aitasid kolm nädalat tagasi vanglast põgeneda kolm relvastatud meest. Vangla hoovil ootas teda sinna maandunud helikopter, mis ta vabadusse viis.

Helikopter, mille abil Rédoine Faïd vanglast põgenes
Helikopter, mille abil Rédoine Faïd vanglast põgenes Foto: EPA/ScanPix

Faïd kandis Reau vanglas karistust röövi eest, milles hukkus 26-aastane politseinik.

Nimetatud gängster alustas oma kuritegelikku teekonda 1990. aastatel, pannes toime mitmeid relvastatud rööve ja tegeledes väljapressimistega. Ta põgenes välismaale, elades kolm aastat Šveitsis ja Iisraelis. Kurjategija tabati 1998 ja talle määrati 30 aasta pikkune karistus, millest ta oli vangistuses kümme aastat. Ta vabastati hea käitumise tõttu.

Pärast vabanemist 2009 kirjutas ta raamatu «Braqueur: Des cités au grande banditisme» (Röövel: organiseeritud kuritegevuse ettevõtmised), milles ta kirjeldab oma üleskasvamist Pariisi eelinna slummis ja kuritegeliku tee algust.  

Faïd jätkas oma kuritegevust, pannes 2010 toime relvastatud juveeliröövi, milles hukkus noor naispolitseinik. Ta tabati 2011 ja kohus määras kaheksa aasta pikkuse vangistuse.

Gängster põgenes Sequedini vanglast 13. aprillil 2013 ja ta tabati 29. mail 2013.

Prantsusmaa Sequedini vangla, kust Rédoine Faïd 2013 põgenes
Prantsusmaa Sequedini vangla, kust Rédoine Faïd 2013 põgenes Foto: Philippe Huguen / AFP/Scanpix
Rédoine Faïd 2013
Rédoine Faïd 2013 Foto: / AP/Scanpix

Ta teine põgenemine leidis aset 1. juulil 2018 ja ta on seni olnud tabamatu.

Pariisi lähedal Reau's asuv Sud Francilieni vangla, kust Rédoine Faïd põgenes 1. juulil 2018
Pariisi lähedal Reau's asuv Sud Francilieni vangla, kust Rédoine Faïd põgenes 1. juulil 2018 Foto: Philippe Lopez / AFP/SCANPIX

Prantsuse politsei andis Faïdi kohta hoiatuse, et ta on sarmantne, kuid samas väga ohtlik ning tema nägemisest tuleb politseile koheselt teada anda.

Väidetavalt on Faïd saanud oma kuritegelikuks eluks mõjutusi filmidest «Scarface», «Reservoire Dogs» ja «Heat».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles