Spioonimängud: kas Putini poolt Trumpile kingitud jalgpallis on pealtkuulamisseade? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin kinkis 16. juulil Helsingis toimunud kohtumisel Donald Trumpile jalgpalli
Vladimir Putin kinkis 16. juulil Helsingis toimunud kohtumisel Donald Trumpile jalgpalli Foto: GRIGORY DUKOR / REUTERS/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin kinkis 16. juulil Soomes Helsingis toimunud kohtumisel USA presidendile Donald Trumpile jalgpalli, mis on Venemaal toimunud jalgpalli maailmameistrivõistluste suveniir.

Trumpile kingitud jalgpalli teemal võttis sõna vabariiklasest senaator Lindsey Graham, kelle arvates on pallis pealtkuulamisseade, teatab msn.com.

«Trump ei oleks tohtinud seda palli Valgesse Majja viia,» lausus senaator.

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et senaatoril on osaliselt õigus, sest selles pallis on kiip, mis võimaldab kontakti lähedal olevate mobiiltelefonidega.

Donald Trump ja Vladimir Putin
Donald Trump ja Vladimir Putin Foto: Kevin Lamarque / Reuters/Scanpix

Putini poolt Trumpile kingitud jalgpalli Adidas AG pallil on logo, mis viitab kiibile. Kiip asub pallis WiFi märki meenutava logo all.

Donald Trump, Vladimir Putin ja jalgpall
Donald Trump, Vladimir Putin ja jalgpall Foto: Dmitry Azarov / Kommersant/Scanpix

See kiip võimaldab palli kasutajal juurdepääsu videotele ja teisele sisule, mida vaadatakse lähedal asuvatest mobiiltelefonidest.

Adidase lehekülje andmetel maksab see kiibiga pall 165 dollarit.

Adidase esindajad ei ole kommenteerinud, kas kiibiga jalgpall võib endast julgeolekuohtu kujutada.

Teada on, et seda kiibi parameetreid ei saa kustutada ega muuta.

Sotsiaalmeedias arvati, et kahe liidri kohtumisel Soomes Helsingis tehtud fotode järgi ei saa teha kindlaks, kas Venemaa võis panna kiibi asemel palli tegeliku pealtkuulamis- ja jälgimisseadme. Või siis lasi Venemaa valmistada sellise spioonipalli, mis välimuselt on identne MMi Adidase palliga.  

Vladimir Putin jalgpalliga
Vladimir Putin jalgpalliga Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT /Scanpix

«Kõik president Trumpile kingitud esemed kontrollitakse, ka seda palli kontrolliti. Mul ei ole selle protseduuri kohta midagi lisada,» teatas Valge Maja pressijuht Sarah Sanders.

Donald Trump jalgpalliga
Donald Trump jalgpalliga Foto: Dmitry Azarov / Kommersant/Scanpix

Valge Maja ei ole kinnitanud ega lükanud ümber, kas nimetatud palli juurest leiti midagi kahtlast või mitte ning ei avalikustanud, kuhu see pall paigutati.

Adidase pallis olev kiip on sama, mida kasutatakse mõnede viipemaksekaartide juures.

Putin sõnas palli üle andes, et USA koos Mehhiko ja Kanadaga korraldavad 2026. aasta jalgpalli MMi ja ta kingib selle palli MMi silmas pidades. Trump sõnas, et USA loodab olla hea korraldajamaa. USA president viskas siis palli oma abikaasale Melania Trumpile sõnades, et see on nende poeg Barronile. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles