Eelajaloolisel koeral oli mammutiluu hambus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelajaloolisel koeral oli mammutiluu hambus
Eelajaloolisel koeral oli mammutiluu hambus Foto: SCANPIX

Tšehhist Předmostíst leiti suur hulk eelajalooliste koerte jäänuseid, kaasa arvatud ühe koera kolju, millel on näha hammaste vahel mammutiluud.

Paleontoloogide sõnul aitavad need leiud heita pilgu selles regioonis elanud koerte eellastele ning kuidas inimesed siis koertesse suhtusid, kirjutab Discovery News.

Leiud lubavad oletada, et koerad said tihti mammutiluudega maiustada.

Kuid nüüdse leiu puhul arvatakse, et inimesed panid koerale mammutiluu suhu pärast looma surma.

«Luu paksus viitab, et tegemist on suurele loomale kuulunud luuga. Loomadeks võisid olla mammut, biison või ninasarvik. Předmostíst on varem hästi säilinud mammutijäänuseid leitud. Leide on rohkem kui 1000 isendi kohta.  Seega võib oletada, et koera hambus on mammutiluu,» lausus uuringu juht Mietje Germonpré.

Belgia loodusteaduste instituudi teadur Germonpré ja ta Tšehhi kolleegid Martina Laznickova-Galetova ja Mikhail Sablin olid esimesed, kes neid leide uurisid, keskendudes koljudele.

Samas on vahel keeruline kindlaks teha, kas leidude puhul oli tegemist hundi, koera või mõne muu koerlase jäänustega.

«Nüüd leitud koerajäänused viitavad, et tegemist oli kodustatud loomadega,» lisas Germonpré. Sellele viitavad tunnused, mis on omased koertele, mitte huntidele.

Need eelajaloolised koerad kaalusid umbes 34 kilogrammi ning nende kõrgus maast õlani oli 60 sentimeetrit.

«Need koerad meenutasid  tänapäeva siberi huskysid, kuid olid neist suuremad ja raskemad,» laususid uurijad.

Leitud koerajäänused kuuluvad koertele, kes surid 4 – 8 aasta vanuses. Eriti silmatorkav oli see, et neil oli palju murdunud hambaid.

«Need koerad olid kodustatud, neid kasutati nii jahil kui koduses majapidamises. Kuna mammutiliha oli üks põhilisi toiduaineid, siis said mammutiluud endale koerad,» lisasid teadlased.

Koerakoljude uurimine näitas, et enne koerte matmist eemaldati neilt aju. Koera aju võisid inimesed kasutada samuti söögina.

«Iidsetes kultuurides arvati, et vaim asus peas. Osa jahimehi tegi koljusse augu, et surnud looma hing välja pääseks,» selgitas Germonpré.

Mammutiluu koera suus võis viidata sellele, et koerale pandi teispoolsusse minemiseks toitu kaasa, nagu seda tehti ka inimeste matmisel.

Antropoloog Rob Losey sõnul näitavad Tšehhi leiud, et koerte kodustamine algas seni arvatust märgatavalt varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles