Hiiglaslik merekoletis Kraken oli kunagi olemas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiglaslik merekoletis Kraken oli kunagi olemas? 19. sajandi alguse joonistus
Hiiglaslik merekoletis Kraken oli kunagi olemas? 19. sajandi alguse joonistus Foto: Wikipedia.org

USA Massachusettsi Mount Holyoke kolledži teadlaste sõnul ei pruugi legend iidsest hiiglaslikust merekoletisest Krakenist vaid meremeeste väljamõeldis olla.

Nad jätkasid, et tegemist oli umbes tänapäeva koolibussi suuruse mereloomaga, kellel olid suured hambad, kirjutab foxnews.com.

Kraken oli umbes 30 meetri pikkune, olles sellega suurem hiidkalmaarist.

Paleontoloog Mark McMenamini sõnul ei ole selle hiidlooma kohta otseseid tõendeid säilinud, kuna pehmekoeline keha hävines. Samas on aga sellise koletise olemasolu kohta tõendeid ihtüosauruste luudel.

Paleontoloogid avastasid kummalised hambajäljed 14-meetrise Shonisaurus popularis liiki kuuluva ihutüosauruse jäänustelt. Selle liigi esindajad elasid triiase ajastul, mis oli 206 – 248 miljonit aastat tagasi.

Triiase ajastu merekiskjate tänapäevaseks vasteks on vaalu söövad hiidkalmaarid.

Mark McMenamini hakkas huvitama kauaaegne mõistatus,  et mille tõttu suri Nevadas ihtüosauruste pargis olev Shonisaurus popularis liigi esindaja. Berkley ülikooli teadlane Lewis Camp pakkus 1950. aastatel välja, et see ihtüosaurus hukkus juhusliku õnnetuse või toksilise planktoni tõttu. Ei suudetud tõestada, et koletis suri madalas vees. Uus uuring, milles uuriti ka fossiili ümber olevaid kivistisi, näitas, et ta sai surma sügavas vees.

Teadlase sõnul näitas luudeuuring, et ihtüosauruse luid oli pärast looma surma teise kohta viidud. McMenamin oletas, et Kraken viis need oma «pessa». Samamoodi käitub tänapäeval kaheksajalg.

Ihtüosauruse luudel olevad jäljed ja luude teise kohta viimine on märgid, mis näitavad, et ta tapeti kaheksajala sarnase looma poolt.

Ka on ihtüosauruse juures olevatel kivististel jälgi, mis näitavad, et tegemist oli kaheksajala sarnase elukaga.

McMenamin esitas järgmisena küsimuse, kas kaheksajala moodi loom suutis kiiresti ujuvaid kiskjareptiile tabada.

Teadlased filmisid selle tarbeks Seattle´i akvaariumis suurt kaheksajalga ning nägid, et ta tappis haisid.

«Arvame, et triiase ajastu elanud Kraken tegi sama. Sellele viitavad nii ihtüosauruste liiga paljud luumurrud kui ka tõendid, et kael murti. Hiigelkoletis kas uputas ihtüosauruse või murdis tema kaela,» selgitas McMenamin.

Miks Krakeni kohta fossiilset tõendusmaterjali ei ole? Kuna kaheksajalgade eellased ja ka nüüdsed kaheksajalad on pehme koega, siis ei saanud neist midagi säilida. Säilinud on vaid suu luude väga väikesi osi.

McMenamini sõnul võib olla Krakeni olemasolu raske tõendada, kuid ta ei kaota lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles