Video: Elizabeth II on Buckinghami palees oma salakäik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buckinghami palee Valge toa salauks ja Elizabeth II
Buckinghami palee Valge toa salauks ja Elizabeth II Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Väljande Hello! teatel on Briti kuningannal Elizabeth II Buckinghami palees oma salakäik, mis algab palee Valgest toast ja viib kuninganna eraruumidesse.

Elizabeth II on koos mehe, prints Philipi ja veel mitme pereliikmega puhkusel Šotimaal Balmorali lossis ning osa Londonis asuvast Buckinghami paleest on külastajatele avatud.

Buckinghami palee
Buckinghami palee Foto: akg-images / Robert O'Dea / akg-images / Robert O'Dea/Scanpix

Väljaande Hallo! reporterid käisid Buckinghami palees tutvumas näitusega «Prince & Patron», mis korraldatakse prints Charlesi 70. juubeli auks. Prints Charles on sündinud 14. novembril 1948.

Prints Charles (ees)
Prints Charles (ees) Foto: Foto: Frank Sorge / imago/Frank Sorge/Scanpix

Buckinghami palee esindajad tutvustasid reporteritele samas 92-aastase Elizabeth II salakäiku, mille kaudu saab kuninganna avalikest ruumidest oma privaatruumidesse liikuda.

Briti kanal ITV tegi video Valges toas leiduvast, kaasa arvatud salauksest.

Kanali ITV saate «Good Morning Britain» reporter Buckinghami palee Valge toa salaukse juures
Kanali ITV saate «Good Morning Britain» reporter Buckinghami palee Valge toa salaukse juures Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Salakäigu sissepääs asub ühe vastuvõturuumi, Valge toa seinapeegli taga. Peeglialusele on kinnitatud kaks rasket kandelaabrit ja dekoratiivvaas ning keegi ei oska kahtlustada, et tegelikult on see uks.  Uks avaneb lahti tõmbamisega.  Kandelaabrid ja vaas ei kuku aluselt maha, kuna need on sinna kinnitatud.

Selle peegli taga asub Buckinghami palee salakäik
Selle peegli taga asub Buckinghami palee salakäik Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Briti kuningliku pere liikmed kasutavad Valget tuba sageli külaliste vastuvõtuks.

Näiteks 2017. aastal kohtus Elizabeth seal Hispaani kuninga Felipe ja kuninganna Letiziaga.

Vasakult paremale: prints Philip, Hispaania kuninganna Letizia, kuninganna Elizabeth II ja Hispaania kuningas Felipe. Nende taga on näha Buckinghami palee Valget tuba
Vasakult paremale: prints Philip, Hispaania kuninganna Letizia, kuninganna Elizabeth II ja Hispaania kuningas Felipe. Nende taga on näha Buckinghami palee Valget tuba Foto: MATT DUNHAM / AFP/Scanpix

Buckinghami palee Valges toas on mitmeid ajaloolis esemeid. Näiteks kroonlühtrid ja kirjutuslaud, mis algselt valmistati Prantsuse kuningas Louis XVI, kes hukati 1793. aastal giljotiini all.

Nimetatud kirjutuslaud, mille ostis Briti kuningas George IV 1825. aastal, asub salaukse juures.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles