Suurbritannias sündis laps, kellel oli hammas suus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linlane pahandab, et emad kohtlevad oma lapsi nagu kaamleid. Pilt on illustreeriv
Linlane pahandab, et emad kohtlevad oma lapsi nagu kaamleid. Pilt on illustreeriv Foto: Dmitriy Melnikov / PantherMedia / Dmitriy Melnikov/Scanpix

Suurbritannias said nii vanemad kui arstid üllatuse osaliseks, kui laps sündis hambaga,  mis oli ta alumises igemes keskel.

Sünnitusarstid soovitasid emale, et ta peaks viima lapse hambaarsti juurde, kes hamba välja tõmbab, teatab livescience.com.

Nii läkski ema oma tütre Isla-Rose Heasmaniga, kui laps oli 12-päevane, hambaarsti juurde, et hammast saaks välja tõmmatud ning arst tõmbaski imikul sünnihamba välja.

USA Ohio ülikooli arstiteadlase, pediaater Homa Amini sõnul ei sünni lapsed just sageli hammas suus, kuid enne Isla-Rose’i on teada paar sellist juhtumit.

Amini selgitas, et niisugustel juhtumitel on tegemist piimahamba või –hammastega, mis mingil põhjusel liiga vara suhu tulevad.

Imik
Imik Foto: Nikolay Kostochka / PantherMedia / Nikolay Kostochka/Scanpix

«Selliseid hambaga lapsi sünnib 2500 sünni kohta üks. Umbes 15 protsendil juhtudest on kas lapse vanematel või lähisugulastel olnud ka sündides hammas suus,» nentis arstiteadlane.

Enamikul lastel hakkavad piimahambad tulema, kui nad on kuuekuused.

Amini sõnul on imikute sünnihammas tavaliselt kas liiga väikese juurega või ei ole üldse juurt, hammas võib logiseda ja selles võib põletik tekkida. Samuti on oht, et hammas tuleb iseenesest lahti ja laps neelab selle alla.

Selline hammas või hambad muudavad emale rinnaga toitmise raskemaks, samuti võivad need kahjustada lapse keelt.  Need sünnihambad ei ole kindlasti ilusad ja valged nagu piimahambad tavaliselt on, pigem kollased.

«Kui lapsel tekib hammas või hambad liiga vara, siis ei ole hambaemail veel piisavalt kõvastunud ja email võib hakata tükkidena ära tulema, paljastades hamba alumised kihid, mis tavaliselt on kollased,» lausus asjatundja.

Amini jätkas, et sünnihamba äratõmbamise kohta jääb auk kuni lapsel hakkavad 6 – 7-aastasena tulema jäävhambad.

Hambaarst välja tõmmatud hambaga. Pilt on illustreeriv
Hambaarst välja tõmmatud hambaga. Pilt on illustreeriv Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov/Scanpix

Kui lapsel jääävad sünnihambad, siis on need teistest piimahammastest ja jäävhammastest tavaliselt 2 -5 millimeetrit lühemad.

Varasematel sajanditel seostati Lääne-Euroopas laste sünnihambaid geniaalsusega.  Näiteks arvati, et neist lastest, eelkõige poistest, saavad head liidrid ja väejuhid.  Samuti peeti imikul hamba olemasolu tulevase kuulsuse ja jõukuse märgiks.

Samas Hiinas, Poolas, Indias ja mitmel pool Aafrikas peeti sünnihammast halvaks märgiks ja laps üritati sellest võimalikult ruttu vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles