Video: Egiptuse ehitustöölised leidsid teed rajades sfinksi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse Giza sfinks
Egiptuse Giza sfinks Foto: AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS/Scanpix

Egiptuse üks tuntumaid vaatamisväärsusi on Giza püramiidide juures asuv sfinks, kuid nüüd leidsid uut teed rajavad ehitustöölised veel ühe sfinksi.

Msn.com teatel leiti sfinksikuju 3500 aasta vanuste Karnaki ja Luxori templikomplekside vahel kulgeva Al-Kabbashi tee rajamisel. 

Egiptuse antiigiameti esindajad kinnitasid uue sfinksi leidmist lisades, et kujul on lõvi keha ja inimese pea.

«Uut leidu ei ole veel pinnasest välja kaevatud, kuid seda loodetakse teha lähiajal. Sfinksist on osa näha ja huvilistel on võimalik seda vaadata,» laususid antiigiameti esindajad.

Väljakaevamiste ajaks teetööd katkestatakse ning ametlikud fotod ja video leiust avaldatakse pärast väljakaevamist. Arheoloogid uurivad, millisest ajastust uus leid olla võib.

Egiptuse võimud käivitasid Al-Kabbashi tee-ehituse 2005. aastal ja see peaks valmima selle aasta lõpul, minnes maksma üle 12 miljoni dollari (umbes kümme miljonit eurot). 

Niiluse läänekaldal Gizas asuvat sfinksi, mille pikkus on 73 meetrit ja kõrgus 20 meetrit, peetakse maailma suurimaks ja vanimaks monumentaalskulptuuriks.

Egiptuse Giza sfinks
Egiptuse Giza sfinks Foto: akg-images / J/Scanpix

Ajaloolaste sõnul võidi Giza sfinks ehitada samal ajal, kui rajati Suur (Cheopsi) püramiid ehk  aastatel 2551 – 2471 eKr. Väidetavalt lasi selle sfinksi ehitada Djadefre oma isa, vaarao Cheopsi auks. Sfinksi nägu olevat tehtud Cheopsi näo järgi.

Aastasadade jooksul mattus Giza sfinks liiva, mis aitas sel kujul säilida. Sfinks kaevati välja 1925. aastal.

Egiptuse Giza sfinks
Egiptuse Giza sfinks Foto: imago stock&people / imago/blickwinkel/Scanpix

Gizas asuv 139-meetrine Suur ehk Cheopsi püramiid, mille algne kõrgus oli 146 meetrit, oli umbes 3800 aastat maailma kõrgeim ehitis. Selle kõrval asuvad kaks väiksemat püramiidi, millest Chefren on 136-meetrine ja Menkaura 62-meetrine.

Giza kolm püramiidi vasakult: Menkaura, Cheopsi ja Chefreni. Ees on väiksemad astmikpüramiidid
Giza kolm püramiidi vasakult: Menkaura, Cheopsi ja Chefreni. Ees on väiksemad astmikpüramiidid Foto: akg / Bildarchiv Steffens / akg / Bildarchiv Steffens/Scanpix

Egiptuse Luxori templi juures on sfinkside allee, kuid need sfinksid on väiksemad kui Giza sfinks.

Luxori templi sfinkside allee
Luxori templi sfinkside allee Foto: akg / Bible Land Pictures / akg / Bible Land Pictures/Scanpix

Sfinks on lõvi keha ja inimese peaga mütoloogiline olend. Kõige enam on tuntud Vana-Egiptuse ja Vana-Kreeka sfinksid, kuid samalaadseid olendeid esines ka mujal Vana-Lähis-Idas. Sõna «sfinks» pärineb vanakreeka keelest (Σφίνξ) ja tähendab kägistajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles