Matemaatikud lahendasid biitlite pala «In My Life» mõistatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Beatles (vasakult): Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr
The Beatles (vasakult): Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr Foto: Pop / ©TopFoto/Scanpix

Matemaatika abil on leidnud lahenduse mitmed inimkonna mõistatused. Nüüd ka 50 aasta tagune ansambli The Beatles laulu «In My Life» mõistatus.

Mashable.com teatel pidasid nii John Lennon kui Paul McCartney end selle pala kirjutajaks. Lennon sõnas 1980. aastal väljaandele Playboy, et tema kirjutas enamiku sellest laulust, kuna see räägib tema elust ning McCartney abistas vaid mõne kohas.

John Lennon
John Lennon Foto: Zhang Wei / Caters / Caters News Agency/Scanpix

McCartney omakorda sõnas 1984. aastal, et Lennon kirjutas sellele palale sõnad, aga viis on tema oma. Seega oli kahe biitli vahel vaidlus, et kes ikkagi kirjutas 1965. aasta albumil «Rubber Soul» oleva pala.

Paul McCartney
Paul McCartney Foto: Charles Sykes / AP/Scanpix

Asjasse tõi selguse biitlite fännist Harvardi ülikooli matemaatik Jason Brown, kes kaasas saladuse lahendamisse ka oma kolleegid Mark Glickmani ja Ryan Songi.  

Lahenduse leidmiseks analüüsisid nad 70 biitlite laulust pärit viisijuppe, mille abil tegid kindlaks, milline oli erinevate laululoojate muusikaline käekiri.

Noodijupid matemaatikasse ümberpanduna näitasid, et McCartney ei saanud seda laulu kirjutada, kuna ta «käekiri» oli teistsugune. Seega saab pidada selle pala autoriks John Lennonit.  

«Tõenäosus, et Paul McCartney on selle laulu autor, on praktiliselt olematu ehk peaaegu null. Matemaatika kinnitas, et selle pala autoriks on John Lennon, kes ennast ka ise pidas autoriks,» laususid matemaatikud.

McCartney ega ta esindaja ei ole matemaatikute uuringut ja selle tulemust veel kommenteerinud. Kuna Lennon kaotas mõrvari käe läbi 1980. aastal elu, siis ta kommenteerida ei saa. 

The Beatles (vasakult): Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr 1963
The Beatles (vasakult): Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr 1963 Foto: Pop / ©TopFoto/Scanpix

The Beatles (biitlid) oli Suurbritanniast Liverpoolist pärit rokkansambel koosseisus Paul McCartney, John Lennon, George Harrison ja Ringo Starr.

Ansambli muusikaline ampluaa oli lai, ulatudes ballaadidest reggae’ni ja psühhedeelsest muusikast bluusini.

Ansambel mõjutas tugevalt 1960. aastatel aset leidnud sotsiokultuurilisi muutusi. EMI Recordsi andmetel on The Beatlesi plaate müüdud maailmas üle miljardi eksemplari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles