Eesti mägironijad pääsesid hukkunutega kopteriõnnetusest vaid tänu juhusele (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Facebookist/ @K&K Pamiir 2018

Eile kella 19.00 paiku kukkus Pamiiri mäestikus alla kopter, kus oleks pidanud olema ka eestlastest mägironijad. Viimase info kohaselt hukkus õnnetuses kaks pilooti ja kolm alpinisti.

Kuueliikmeline eestlastest mägironijate grupp eesotsas Katrin Merisaluga on Tadžikistanis Pamiiri mäestikul mäetippe vallutamas. Täna teatasid grupi liikmed oma Facebooki lehel K&K Pamiir 2018, et mäestikus kukkus alla helikopter, millele eestlased ei jõudnud vaid puhta juhuse tõttu.

Kopteris oleks pidanud olema neli meeskonnaliiget: Katrin Merisalu, Tannar Esna, Oliver Liiv ja Sven Illing, kes on hetkel baaslaagris. Ülejäänud kaks liiget on juba mäestikult ära liikunud.

Facebooki postituse kohaselt kukkus kopter alla eestlastest 14 kilomeetri kaugusel, kümme minutit pärast õhkutõusu.

«Pidi olema 2 lendu. 14 +14 in. Pidime olema esimesel lennul, aga kuna tulin hiljem mäest alla, jäeti meid teisele väljalennule. Olime veel seetõttu hirmus pahased,» seisis teadaandes.

«On teada kindlalt, et seitse inimest on viidud Dušanbe haiglasse. Kas see tähendab, et ülejäänud kaheksa ei vaja abi või on «läinud», on teadmata,» selgitas Merisalu.

Kuna öösel oli sadanud ka paksu lund ning kopter oli valget värvi, olevat päästmistööd äärmiselt raskendatud.

«Teada on, et kopter kukkus 4529 m kõrgusele moreenile kitsale platoole, siis üsna tõenäoliselt sinna teise päästekopteriga ligi ei saa ja tuleb ronida,» seisis postituses.

Kopteris oli õnnetuse hetkel mitu eestlastele tuttavat mägironijat.

«Üks minuga tipus käinud hispaanlane läks sellele. Ja minuga telgis ööbinud Peterburi abielupaar. Ja üks vene punt, kellega pidime eile õhtul Dušanbes kokku saama ja tähistama,» seisis postituses.

Nüüdseks on leidnud kinnitust, et hukkunuid on viis, kaks pilooti ja kolm alpinisti.

Aivar Merisalu sõnul traagiline õnnetus eestlaste ronimisplaane sassi ei ajanud. Kaks tippu, 7495 meetri kõrgune Ismoili Somoni ehk endine Kommunismi mäetipp ja 7105 meetri kõrgune Korženevskaja ehk Kuh-i-Santalaki mäetipp oli eestlastel vallutatud ning meeskond pidigi nüüd alla kukkunud kopteriga baaslaagrist ära tulema. 

Eestlased ning teised mägironijad tuuakse Merisalu sõnul mägedest ära pärast päästetööde lõppu samade sõjaväekopteritega, mida kasutatakse päästeks. 

«Baaslaagrist jalgsi ära tulek on sisuliselt võimatu, see tähendab umbes kaheksapäevast väga rasket mägimatka,» selgitas Merisalu ning lisas, et päästeoperatsiooni edenemist jälgib president Emomali Rahmon, kuna see aasta on kuulutatud Tadžikistanis turismi aastaks ning riiklikul tasandil ollakse väga huvitatud, et turistidega kõik hästi läheks.

Eestlaste asukoht ja mägedes läbitud teekond on leitav SIIT.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles