Aristokraat tahab saada Prantsusmaa käest 351 miljonit eurot, kuna jäi Monaco troonist ilma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monaco vürstipere vapp
Monaco vürstipere vapp Foto: Wikipedia.org

Prantslasest aristokraat Louis de Causans andis Prantsuse riigi kohtusse ja tahab saada 351 miljonit eurot, kuna tema sõnul jäi tema ja ta pere Prantsusmaa mahhinatsioonide tõttu Monaco troonipärimisest ilma.

De Causansi sõnul võtsid Prantsuse võimud 100 aastat tagasi Monaco troonipärimise oma kontrolli alla, teatab The Guardian.

«Prantsuse võimud võtsid minu suguvõsalt nende sünniõiguse, pannes Monaco troonile Grimaldide haru, kellel selleks õigust ei olnud,» teatas prantslane.

De Causansi kinnitusel ei astu ta õiguslikke samme praeguse Monaco vürsti Albert II vastu.

Monaco vürst Albert II
Monaco vürst Albert II Foto: VILLARD/PalaisPrincier/SB/SIPA / VILLARD/PalaisPrincier/SB/SIPA/Scanpix

Aadlimees, kelle täisnimi on Louis Jean Raymond Marie de Vincens de Causans, sõnas väljaandele Le Parisien, et ta tahab vaid õigluse jalule seada ja saada kompensatsiooni selle eest, mis tema perelt ära võeti.

«Mu sugulane Albert sai Monaco troonile pettusega, mille taga on Prantsusmaa. Prantsusmaa sai enda eelistuse troonile upitamisega Monaco ülekontrolli,» lisas sinivereline.

Monaco troonipärimise probleem tekkis vürst Louis II ajal, kes valitses 1922 – 1949, kuna tal ei olnud ametlikke  meessoost järglasi. Tal oli prantslannast kabareelaulja Marie-Juliette Louvet’ga 1898. aastal sündinud tütar Charlotte, kes sai 1918. aastal ametliku järglase staatuse.

Monaco printsess Charlotte (oli troonipärija 1922 - 1944)
Monaco printsess Charlotte (oli troonipärija 1922 - 1944) Foto: Wikipedia.org

Kuid Prantsusmaa nõudis, et Monaco troonipärimisele peavad Prantsuse võimud oma kinnituse andma.

Seega oli Monaco troonipärimine ikkagi lahtine ja troon oleks võinud pärast Esimest maailmasõda minna Saksa päritolu Guillaume II de Würtemberg-Urachile, kuid Prantsusmaa ei soovinud seda.

Grace Kelly ja Monaco vürst Rainier III oma pulmapäeval 19. aprillil 1956
Grace Kelly ja Monaco vürst Rainier III oma pulmapäeval 19. aprillil 1956 Foto: / AP/Scanpix

Printsess Charlotte, kes kandis ka Valentinoisi hertsoginna tiitlit, oli 1922 – 1944 Monaco troonipärija, kuid ta loobus troonipärimisest oma poja Rainieri kasuks. Rainier III valitses 1949 – 2005, ta oli abielus Hollywoodi staari Grace Kellyga, kellega sai kolm last. Tema poeg vürst Albert II on praegu Monaco valitseja.  

De Causansi sõnul läks Monaco troon Charlotte’ile, kellel ei olnud sellele õigust ning Prantsusmaa lõi tema abil uue pärilusliini.

«Arvasin, et praegu Monacos võimul olev vürstipere on selles süüdi, kuid siis sain aru, et tegelikult on kõiges süüdi Prantsusmaa. Mul on õigus enda ja oma pere õiguste eest seista,» lausus prantslane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles