Kuidas «Sõrmuste isanda» kõige šokeerivam surmastseen andis inspiratsiooni «Troonide mängu» sarjaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George R. R. Martin
George R. R. Martin Foto: Sandro Campardo / AP/Scanpix

Raamatusarja «Jää ja tule laul», millel põhineb menuseriaal «Troonide mäng», autori George R R Martini sõnul sai ta sarja loomiseks inspiratsiooni «Sõrmuste isanda» kõige ehmatavamast ja šokeerivamast surmastseenist.

Kirjaniku arvates peaksid «Troonide mängu» fännid olema tänulikud eelkõige inglise kirjanikule John Ronald Reuel Tolkienile, tuntud kui J. R. R. Tolkien, ja alles siis talle, kirjutab news.com.au.

69-aastane Martin avaldas, et võlur Gandalfi surm Tolkieni fantaasiatriloogias andis talle idee, kuidas luua oma raamatusarja tegelasi ja hiljem seriaalis samasid tegelasi.

Ian McKellen Gandalfina filmis «Kääbik: viie väe lahing» (The Hobbit: The Battle of the Five Armies)
Ian McKellen Gandalfina filmis «Kääbik: viie väe lahing» (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) Foto: TASS / TASS/Scanpix

Kirjanik Martin sõnas hiljutises intervjuus, et Gandalfi surm avaldas talle mõju, kui ta oli 13-aastane.

«Ja siis Gandalf suri. See mõjutas mind 13-aastasena väga. Ma imestasin, et miks surematu Gandalf suri. Conani koomiksites on Conan surematu. Tolkien purustas superkangelaste surematuse reegli ja ma olen selle eest talle tänulik,» lausus Martin.

Martin lisas, et Gandalfi surma järgselt muutus Tolkieni teoste tegevus.

Gandalfi hukkumine filmis «Sõrmuste isand: sõrmuse vennaskond»
Gandalfi hukkumine filmis «Sõrmuste isand: sõrmuse vennaskond» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Gandalfi surm näitas, et ka kõige visamad superkangelased võivad surra ja seega ohustab surm ka neid. Loomulikult mängis siin rolli ka minu soov oma tegelasi üksteise järel teise ilma saata,» selgitas kirjanik.

Martin soovitab «Troonide mängu» fännidel, kes ei ole veel Tolkieni teostega tutvunud ja neid lugenud, seda kindlasti teha.

«Tolkieni tegelased on inspiratsiooniallikad. Kui ollakse nendega tuttavad, siis on kergem saada aru ka «Jää ja tule laulu» ja seriaali «Troonide mäng» tegelastest,» selgitas kirjanik.

Kaader seriaalist «Troonide mäng». Esiplaanil Kit Harington
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Esiplaanil Kit Harington Foto: Helen Sloan / AP/Scanpix
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Lena Headey
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Lena Headey Foto: / AP/Scanpix

Martin on mitmes varasemas intervjuus öelnud, et lisaks Tolkienile sai ta oma raamatusarja loomiseks ideid ka Inglismaa ajaloost, eelkõige kahe võimsa dünastia, Yorkide ja Lancasterite vahelisest võimuvõitlusest. Nende vahel lahvatas Rooside sõda, mis kestis 1455 – 1487.

Sõda sai nime mõlema dünastia vapil oleva roosi järgi, mis Lancasteritel oli punane ja Yorkidel valge.

Sõda lõppes 1485, kui Inglise troonile sai Henry VII, kes kuulus Lancasterite hulka, luues uue Tudorite dünastia. Ta  abiellus  Yorki dünastiast Inglismaa kuninga (1461–1483) Edward IV tütre Yorki Elizabethiga. Henry VII ajastust peetakse Inglismaa ajaloos stabiilseks ja peaagu sõdadevabaks perioodiks.

Henry VII 15. sajandi maalil
Henry VII 15. sajandi maalil Foto: (c) Sotheby's / akg-images / (c) Sotheby's / akg-images/Scanpix

«Troonide mängu» kaheksas hooaeg, mis on samas viimane, peaks vaatajateni jõudma 2019. aasta alguses. Kaheksanda hooaja võtted algasid oktoobris 2017 ja lõppesid 31. juulil 2018.

Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Kit Harington ja Emilia Clarke
Kaader seriaalist «Troonide mäng». Pildil Kit Harington ja Emilia Clarke Foto: Macall B. Polay / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles