Läti popstaar Laima Vaikule keeldus Krimmis esinemisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laima Vaikule
Laima Vaikule Foto: Nina Zotina / Sputnik/Scanpix

Lätlannast poplaulja Laima Vaikule vihastas Vene võime, kuna ta keeldus esinemisest Krimmis, mille Venemaa neli aastat tagasi Ukrainalt annekteeris.

64-aastane Vaikule oli staar juba 1980. aastatel, esinedes siis sageli Venemaal, kuid nüüd oli lauljanna resoluutne, et ta ei laula paigas, mis on vallutatud, teatab bbc.co.uk.

Laima Vaikule
Laima Vaikule Foto: Ekaterina Chesnokova / Sputnik/Scanpix

«Ma ei kavatse Krimmis esineda ka siis, kui nad pakuvad mulle väga suurt tasu. Olen Euroopa Liidu kodanik ning kuna EL ja Venemaa on üksteisele sanktsioone kehtestanud, siis seaksin ma end Krimmi minnes ohtu,» lausus lätlannast staar.

Venemaa duumasaadik ja inimõiguste nõukogu liige Aleksei Puškov mõistis Vaikule koos veel mitme vene poliitiku ja kultuuriinimesega hukka.

Aleksei Puškov
Aleksei Puškov Foto: VLADIMIR FEDORENKO / RIA NOVOSTI/Scanpix

«Vaikule ei taha korralikku tasu, mida talle makstakse Krimmis esinemise eest. Pigem ta laulab kohvikutes ja Jurmala pooltühjades randades. Teda isegi ei tunta seal eriti,» lausus venelasest senaator.

Puškovi sõnul ei keela Venemaa ELi kodanikel Krimmi külastamist ning Vaikule teade, et tema ELi kodanikuna ei saa sinna minna, ei vasta tõele.

Puškov on Venemaa presidendi Vladimir Putini toetaja. Nii Puškov kui Putin on seisukohal, et ajalooliselt kuulub Krimm Venemaale, mitte Ukrainale.

Krimmi annekteerimise vastu protesteerijad: Putin käed eemale Ukrainast
Krimmi annekteerimise vastu protesteerijad: Putin käed eemale Ukrainast Foto: KENA BETANCUR / AFP/Scanpix

Putin eitas 2014. aastal, et Venemaa sõjajõud osalesid Krimmi ülevõtmises, kuid hiljem siiski tunnistas, et tegemist oli Venemaa operatsiooniga, mida viisid läbi eriüksused.

Läti muusik Raimonds Pauls, kes oli tuntud oma hittidest juba nõukogude perioodil, toetab Vaikule otsust.

Raimonds Pauls
Raimonds Pauls Foto: Igor Zarembo / RIA Novosti/Scanpix

«See oli tema otsus, ta on vaba otsustama, mida tahab. Tänapäeval ei lähe ma enam Venemaale, ei Moskvasse ega ka kontsertturneele,» teatas Pauls.

Mõned Euroopa poliitikud on pärast Krimmi annekteerimist seda külastanud. Näiteks Itaalia endine peaminister ja avaliku elu tegelane Silvio Berlusconi, kes on Putini sõber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles