Järgmise aasta Eurovisioon toimub ikkagi Iisraelis! Telekanal leidis tagatiseks vajamineva summa

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netta Barzilai.
Netta Barzilai. Foto: Vyacheslav Prokofyev / Scanpix

Pikalt kestnud saaga, mis saab järgmisel aastal toimuva Eurovisiooniga ning kus see siis ikkagi toimub, on vist nüüdseks läbi saanud, sest Iisraeli rahvusringhääling on leidnud vahendid, et maksta ära kohustuslik tagatisraha.

Netta tõi Iisraeli Eurovisiooni võidu 12. mail enda lauluga «Toy». Laul tekitas paljudes pahameelt, kuid sellele vaatamata ei arvanud keegi, et Iisrael järgmisel aastal lauluvõistlust ei korralda.

Esimene kahtluskübe tekkis siis, kui USA plaadifirma kaebas kohtusse Netta laulu kirjutanud inimesed, kuna neid süüdistati plagiaadis. Plaadifirma juristide arvates sarnaneb «Toy» liialt palju nendele kuuluva White Stripes'i loole «Seven Nation Army». Kohtulahendini pole veel jõutud, seega õhus on veel variant, et kohus leiab, et Iisraeli laul oli plagiaat ning vastavalt EBU reeglitele ei oleks tohtinud laul Eurovisioonil osaleda. Lauluvõistlusel tohivad osaleda vaid originaalsed laulud. Kui «Toy» seda ei ole, siis peaks sellele järgnema Iisraeli diskvalifitseerimine ning võit antakse kellelegi teisele, näiteks teisel kohal lõpetanud Küprosele.

Netta Barzilai pole sünnipärane koomiksikangelane, see on teadlikult valitud roll ja küllalt hulljulge nali isikliku konto pealt.
Netta Barzilai pole sünnipärane koomiksikangelane, see on teadlikult valitud roll ja küllalt hulljulge nali isikliku konto pealt. Foto: AFP / Scanpix

Juulis aga tekkis üles järgmine probleem, kui Iisraeli rahvusringhääling KAN andis teada, et Eurovisiooni korraldamiseks ning EBU nõutud tagatisraha maksmiseks tahavad nad, et nende eelarvet suurendatakse. Iisraeli valitsus eesotsas peaministri Benjamin Netanyahuga keeldus seda tegemast.

Kahe osapoole vahelemine jagelemine läks aga nii kaugele, et KAN ähvardas loobuda Eurovisiooni korraldamisest, millele vastas peaminister, et kui seda tehakse, siis ta paneb KANi kinni.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Nüüdseks aga on probleemid lahendatud, sest KAN leidis vahendid, millega tasuda täna kukkuvaks tähtajaks nõutud 12 miljonit eurot. KAN võtab tagatisraha maksmiseks pangalaenu ja lahendab sellega probleemi, mille lahendamiseks valitsus appi ei tulnud, kirjutas wiwibloggs.

Seega, kui midagi ametlikult kindlat veel pole, kuid paistab, et 2019. aasta Eurovisiooni korraldamise õigus jääb ikka Iisraelile.

Veelkord Iisraeli imelist meloodiat, mida pakkus meile Netta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles