Mikk Targo kassetimaksust: rahunegu maha, raha läheb kunstiliste väärtuste tootmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Targo
Mikk Targo Foto: Liis Treimann

1. jaanuarist jõustub Eestis määrus, mis kergitab osa andmekandjate ja salvestajate hinda. Eesti Autorite Ühingu esimees Mikk Targo sõnul peaks nimekirjas olema kõik seadmed, mis kannavad endas salvestamise funktsiooni.

«Meie loogika on see, et iga seade, mis kannab endas salvestamise funktsiooni, peaks selles nimekirjas olema,» ütles Eesti Autorite Ühingu esimees Mikk Targo. Tänapäeval on meil kõigil mitu sellist masinat kodus või taskus. Kas või mobiiltelefon.

«Kui see summa läheb kellegi jaoks üle mõistuse suureks, siis rahunegu maha, sest see raha läheb teatavasti tagasi sinna, kus meil toodetakse kunstilisi väärtusi. Muusika tootmine ja muud näitajad on jubedalt alla läinud. Kogu see seltskond nurub praegu raha kultuuriministeeriumilt, kus seda füüsiliselt ei ole. Lõivudest hüvitisteks laekuv raha oleks võib-olla hoopis päästerõngas, mis hoiaks meie kultuuripinda elusana.»

Praeguse süsteemi järgi peab Eestis lõivu tasuma seadmete maaletooja, kes tõenäoliselt lisab selle letihinnale. See tähendab, et tavakodanik, kes mõne lõivu alla kuuluva seadme toob kaasa välisreisilt või ostab internetist, pääseb hüvitisraha tasumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles