Ärni premeeriks end hulga aurahadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kunstide maja ühes saalis on väljanäitusel uhked aurahad, mis on eemalt vaadates ihaldusväärsed ja nagu päris, nende lähemal silmitsemisel aga võib ütelda, et seinal on naljamedalid ning -ordenid.

„See ongi üks naljavärk," muigas õpetaja Tiina Saidla, kelle kasvandikud on lustiliste taieste autorid. „Jaapani tehnika: tegelikult on kõik see ilu ajalehetükikestest."

Mainit jaapani tehnika peenem nimi on papier-māché (Paper Mache) ning seisneb see selles, et ükskõik millest alusvormile, kunstide majas kasutatakse selleks savi, kleebitakse kiht kihi peale ajalehest rebitud tükikesi või ribakesi.

Et nende liimimisel kasutatakse PVA liimi, muutub paber pärast liimi kuivamist nii kõvaks, et aluseks olnud materjali võib valminud taiese alt kas lihtsalt ära võtta, või kel jõukust enam, ka puruks lüüa.

„Paar tundi kleebib, siis värvib," iseloomustas õpetaja 24 kasvandiku käte all näitusel eksponeerit medalite-ordenite saamislugu. „Lindid võtsid kõige enam aega."

Õpetaja märkis, et detsembris ette võetud aurahade valmistamine oli tegelikult selles vallas teine katse, esimese hooga taheti isade päevaks valmis saada kõikide kunstiringi õpilaste isade papier-māché tehnikas pead.

„Nagu lastel ikka: alguses oli hoog suur, siis aga läks tuhin üle," muigas õhupallidele liimitud peade (!) katki jäänud protsessi meenutanud Saidla.

Aurahasid takseerinud Ärni-taat tõdes, et heameelega premeeriks ta ennast kogu näitusega, seda enam et välismaal olla mõne jõulumehe rind hullemini rahades kui setu naisel, ent kui tõsiselt rääkida, meeldiks talle kõige enam laste juurde minna, kassikese või koerakese pea kujuline medal kuuerevääril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles