Kas Marsil elab muppet?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsilt leitud pinnavorm, mis meenutab muppet Beakerit
Marsilt leitud pinnavorm, mis meenutab muppet Beakerit Foto: twitter.com

Marss on universumis ainus planeet, mille kohta saab kindlalt öelda, et seal elavad robotid, kuid 13. augustil märkas USA kosmoseagentuuri NASA Marsi uurimise sond Mars Reconnaissance Orbiter huvitavat objekti, mis ei ole robotlik.  

Sond jälgis Marsi lõunapooluse ala ja jäädvustas piirkonna, kus olev geoloogiline moodustis meenutab suurte punnsilmade ja punaste harjasjuustega teadusmuppetit Beakerit, teatab livescienece.com.

Muppet Beaker
Muppet Beaker Foto: wikipedia.org

Arizona ülikooli Kuu ja planeediuuringute keskuse teadlased jagasid 14. augustil leiust pilte Twitteris. Need fotod tegi väga võimsa resolutsiooniga kaamera, mis on NASA Marsi sondil alates 2006. aastast.

Ala Marsi lõunapoolusel, mis meenutab muppet Beakerit
Ala Marsi lõunapoolusel, mis meenutab muppet Beakerit Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Teadlaste sõnul ei ole nüüd leidud maastiku kohta kuigi palju teada, kuid jäi silma, et ta meenutab telesarjast tuntud nukku. Paik sai muppeti järgi nimeks Beakeri pinnavorm.

Astronoomide sõnul on Marsi lõunapooluse uurimine keeruline, kuna seal on pikka aega kestnud tolmutormid.

Teadlased rõhutasid oma tviidis, et see Marsil leitud formatsioon on kõrgema astme pareidoolia. Pareidoolia on psühholoogiline fenomen, milles tundmatut üritatakse selgitada tuntu kaudu.

Marsilt leitud pinnavorm, mis meenutab muppet Beakerit
Marsilt leitud pinnavorm, mis meenutab muppet Beakerit Foto: Twitter.com

«Marssi saab pidada meie päikesesüsteemi pareidoolia «pealinnaks», sest sealt on leitud mitmeid objeket, millel nagu oleks Maa peal vaste. Lisaks nüüd leitud muppet Beakerile on varem avastatud mitu naerunägu, püramiide ja teisi meile tuntud ehitisi, koljusid, kuulsate inimeste näokujutisi ja veel palju muud,» laususid teadlased.

Marss
Marss Foto: / AP/Scanpix

Marsi uurijate sõnul on Beaker teeninud ära au olla Marsil, sest tema puhul on tegemist ühe enam kannatada saanud muppetiga. Ta on kaotanud aegajalt nägemise, on asjade külge liimunud, on saanud elektrilööke, ta on sunnitud sööma kirjaklambreid ja teda on ebaeetiliselt kloonitud.

Beaker ei ole Marsi leidu kommenteerinud, kuid teadlaste arvates vastaks ta sellest kuuldes talle omaselt «Meep, meep».

Beaker on nukk-tegelane USA kogupere komöödiaseriaalist «The Muppet Show». Tegemist on Dr. Bunsen Honeydew assistendiga, kellega juhtub igal sammul äpardusi.

«The Muppet Show» tegelane Dr. Bunsen Honeydew
«The Muppet Show» tegelane Dr. Bunsen Honeydew Foto: wikipedia.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles