Head rahvusvahelist burgeripäeva! 5 maitsvat fakti legendaarsest «sai-piff-saiast»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Sorge / Caro / Scanpix

See arvatavasti Ameerikast, Texase osariigist pärit soolane suutäis, on inimeste maitsemeeli paitanud juba 19. sajandist. Rahvusvahelise burgeripäeva puhul tasub teha pilguheit hamburgeri ajaloole ja kentsakatele faktidele. 

Hamburger on saanud oma nime Saksamaa linna Hamburgi järgi. Sealt on pärit loomalihast lõigatud paks praelõik, mida serveerti tihti koos saia või leivaga. 

Hamburgeri sünnikoha osas käib endiselt debatt, kuid valdav enamus on jõudnud kokkuleppele, et selleks võib lugeda USA-d, täpsemini Texase osariiki, kus kahe saia vahele pandud loomalihast kotlet esimesena tänapäevasel kujul kasutusele võeti. Hiljem hakati lisama ka salatit, hapukurki, sibulat, tomatit, juustu ja kastet.

Hamburgerit hakati valmistama 19. sajandi lõpul, suuresti majanduslikest ja kulinaarialistest vajadustest sõltuvana. Ühiskond muutus industrialiseerimise tõttu meeletu kiirusega ning tekkis vajadus masstoodanguna valmistatava toidu järgi, mida töölis- ja keskklass saaks väljaspool kodu odavalt tarbida.

USA valitsus püüdis Teise Maailmasõja ajal hamburgereid ümber nimetada «vabaduse võileibadeks» (liberty sandwitches), et vältida seostatust Saksamaal asuva Hamburgi linnaga. Õnneks või kahjuks ei kõlanud see nimetus piisavalt suupäraselt, et pidama jääda.

Loomaõiguste eest võitlev aktivistideorganisatsioon PETA püüdis kord veenda Hamburgi linna oma nime muutma. Soovitud nimeks oleks «Veggieburg» (veggieburger=juurviljakotlet). Tasuks nimevahetuse eest pakkusid nad 15 000 dollari väärtuses taimseid-kotlete, mida võiksid kohalikes koolides lastele toiduks jagada. Pole tarvis vist öelda, et Hamburg lükkas pakkumise viisakalt tagasi. 

Tasub tähele panna, et rahvusvahelist Hamburgeripäeva tähistatakse 28. mail! 23. augustil peetav burgeripäev tähistab igat sorti burgereid - juustu-, soja, juurvilja-, liha-, kala-, kana-, kommiburgereid! 

Burgeripäeva tuleb tähistada loomulikult ühe hea soolase ampsuga legendaarse «võileiva auks».

 

Täna võib burgereid süüa hommikuks, lõunaks ja õhtuks, sest on BURGERIPÄEV! Tegime @ohtudesaar tiimi ja @mack_bbq peakoka Davidiga oma hiiglaslikud burgerid pole-minu-käed challenge'iga ja välja tuli paras maitsev segadus. Burgeripäeva puhul loosime välja 50€ väärtuses Mack Bar-B-Que kinkekaardi! ?? Loosis osalemiseks: ? Pane meie burgerivideoli like ? Jälgi @mack_bbq ja @ohtudesaar instakontosid ? Kommenteeri, milline pole-minu-käed challenge'i burger oli sinu lemmik - Mack Bar-B-Que burger, Nele vegeburger või Imepilt studios IMEburger? Võitja, kes saab minna tükikest Ameerikat nautima, kuulutan välja täpselt nädala pärast! Head loosiõnne! ? #imepiltstudios #mackbbq #ohtudesaar #notmyarmschallenge #notmyhands

A post shared by Nele Kirsipuu (@nelekirsipuu) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles