Pildid: Inglismaa tuntud lossi maalt leiti suur Rooma villa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inglasest hobiarheoloog Keith Westcott leidis Inglismaal Oxfordshire’is asuva kuulsa Broughtoni lossi maadelt Rooma impeeriumi aegse villa, mis on Ühendkuningriigist leitud Rooma villadest üks suuremaid.

Lisaks villa müürijäänustele tulid maapõuest välja ka mündid, tarbeesemed ja isegi üks suur metsseakihv, teatab inews.co.uk.

Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil metsseakihv
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil metsseakihv Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix

Uurimine näitas, et see villa oli oma aja kohta väga suur, olles suuruselt võrreldav Buckinghami paleega.

Hobiarheloog teatas villaleiust Oxfordi arheoloogiafondile, mille esindajad tegid juba proovikaevamisi. Nende eesmärgiks on villa alusmüüride täielik väljakaevamine.

 «Oleme leidnud sellest hiiglaslikust villast vaid ühe protsendi, ülejäänud on veel maapinnas peidus,» lausus hobiarheoloog Westcott.

Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix

Kuna leid asub Broughtoni lossi maal, siis tuli kaevamisteks lossi omanike, Lord ja Lady Saye ja Sele ning nende poja Martin Fiennesi käest luba küsida. Fiennesite perre kuuluvad ka tuntud maadeuurija Sir Ranulph Fiennes ning näitlejad Ralph ja Joseph Fiennes.

Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil Broughtoni lossi omanikud, Lord ja Lady Saye ja Sele ning nende poeg Martin Fiennes (vasakul)
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil Broughtoni lossi omanikud, Lord ja Lady Saye ja Sele ning nende poeg Martin Fiennes (vasakul) Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix

«Meie eesmärgiks on tuua siia Rooma ekspertidest arheoloogid, kellele anname võimaluse paika uurida. Teeme esmalt selle pakkumise Oxfordi ülikoolile,» teatas Martin Fiennes.

Fiennes lisas, et leiu tõttu ei saa nad enam oma põldu kasutada, kuid kui villa müürid on välja kaevatud ning leiud puhastatud ja katalogiseeritud, siis kavatsevad nad sinna rajada külastuskeskuse koos väikese muuseumiga.

Hobiarheoloog Westcotti teatel avastas ta paigast esmalt mündi, millel on kujutatud Rooma asutajateks peetavaid vendi Romulust ja Remust ning osa iidsest katusekivist.

Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Romuluse ja Remusega münt
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Romuluse ja Remusega münt Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil osa katusekivist
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Pildil osa katusekivist Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix

Oxfordi arheoloogiafondi katsekaevamistel leiti veel 178 objekti, mis puhastati ja katalogiseeriti. Need olid mündid ja igapäevased tarbeesemed, kuid oli ka üllatav leid, mis on suur metssea kihv.

Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Westcott metsseakihvaga
Hobiarheoloog Keith Westcott leidis Broughtoni lossi põllult Rooma villa. Westcott metsseakihvaga Foto: Banbury Guardian / SWNS / Banbury Guardian / SWNS/Scanpix

«See suur kihv viitab, et villa elus olid tähtal kohal jahilkäigud ning söödi metssealiha. Kihv on suur, seega pidi metssiga olema kesmisest suurem. Kuna villa oli võimas, siis võis seal elada kohalik Rooma võimukandja ning ei saa välistada, et seda võisid külastad ka mõned ajaoost tuntud inimesed,» sõnas Westcott.

Hobiarheoloogi teatel tegeleti selle villa majandushoonetes näiteks rauatootmise ja septaööga, sellele viitab paigast leitud raudvõti.

Ekspertide hinnangul võib villa väljakaevamine minna maksma umbes 2 -3 miljonit naela (2,2 – 3,3 miljonit eurot).

Ühendkuningriigist leitud kõige suurem Rooma aegne villa on Lääne-Sussexis.

Broughtoni loss asub Inglismaal Oxfordshire’is, see kuulub Fiennesi suguvõsale, kelle meesliikmed kannavad Saye ja Seele paruni tiitlit. Esimesed andmed nimetatud lossi kohta pärinevad 14. sajandist. 

Oxfordshire'i asukoht Ühendkuningriigi kaardil
Oxfordshire'i asukoht Ühendkuningriigi kaardil Foto: Wikipedia.org
Broughtoni loss
Broughtoni loss Foto: Wikipedia.org

Loss on Ühendkuningriigi ajalooliste hoonete nimekirjas, olles samas kaitse all. Kuigi tegemist on Fiennesite perekonna koduga, on seda võimalik kokkuleppel külastada.

Broughtoni loss on populaarne filmivõttepaik. Seal on filmitud näiteks «Three Man and a Little Lady» (1990), «The Madness of King George» (1994), «Shakespeare in Love» (1998) ja «Jane Eyre» (2011). Lisaks on seal tehtud Inglismaa ajaloost kõnelevaid sarju «Elizabeth The Virgin Queen» ja «Wolf Hall».

Broughtoni lossi eelkindlus
Broughtoni lossi eelkindlus Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia saare lõunaosa oli Rooma impeeriumi provints 43 - 410 pKr. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles