Poolas otsitakse juba ligi kaks kuud kuuemeetrist püütonit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India püütoni nahk
India püütoni nahk Foto: facebook.com

Poola politsei ja loomapäästeühing sai juuli alguses teate, et pealinnast Varssavist lõunas Wisła jõe ääres leiti kahemeetrine maonahk.

Loomapäästjad uurisid jõeäärset ala ja leidsid veel maost mahajäetud nahka, mille pikkus oli viis meetrit, teatab livescience.com.

Seega võib otsitava mao, kes suure tõenäosusega on emane india püüton (Python molurus molurus), pikkus olla umbes kuus meetrit.

India püütoni nahk
India püütoni nahk Foto: facebook.com

Loomapäästjad koostöös politsei ja tuletõrjujatega on üritanud ligi kaks kuud leida seda püütonit, kellele pandi nimeks Bertha, kuid seni on see madu leidmata.

Maoekspertide sõnul on india püüton Poolas võõrliik ja tema paljunemine võib mitmed teised kohalikud liigid ohtu seada.

«Pärast vana naha mahaajamist on madu näljane ja agressiivne. Seega tuleks Wisła jõe ääres liikujatel olla ettevaatlik ja mitte heita rohule pikali,» hoitasid maopüüdjad.

Loomapäästjad avaldasid sotsiaalmeedias fotod, millel on näha püütoni vana nahka.

India püütoni nahk
India püütoni nahk Foto: facebook.com

Püüton Bertha otsingutesse on kaasatud ka herpetoloogid, droonid ja narkokoer, kelle nimi on Cocaine.

Otsimismeeskonda kuulub 80 inimest, kelle käsutuses on neli politseipaati ja neli tuletõrjedrooni. Kohal on ka krimifotograafid, kes jäädvustavad Visla jõe äärset maastikku, et leida märke mao asukoha kohta.

India püütonid toituvad närilistest ja imetajatest, rünnates oma saaki ootamatult. See madu kägistab saaklooma, neelates siis ta alla.

India püüton. Pilt on illustreeriv
India püüton. Pilt on illustreeriv Foto: Wikipedia.org

Wrocławi loomaaia direktor Radoslaw Ratajszczak arvas, et püüton võis oma vana naha jätta Visla jõe äärde, kuid võib naha mahajätmise paigast juba kaugel olla.

Ratajszczak lisas, et india püütonid on head ujujad ja kui Bertha otsustas ujudes edasi liikuda, siis võib ta olla juba umbes 100 kilomeetri kaugusel.

«Veel on Poolas suvesooja, kuid varsti on käes sügis ja temperatuur langeb ning arvatavalt ei jää ta siis ellu,» selgitas loomaaia juht.

Wisła, ka Visla, on pikim ja suurim Poola jõgi, mis saab alguse Beskiidides kahe lähtejõena, mis kannavad Biała Wisełka ja Czarna Wisełka nime

1047-kilomeetrine Wisła suubub Gdański lahte, moodustades delta.

Wisła äärde jäävad kaks suurlinna – Poola pealinn Varssavi ja Kraków.

Wisła jõgi
Wisła jõgi Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles