Anne & Stiil kutsub HIV-staatust kontrollima!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtesti märgid.
HIV-kiirtesti märgid. Foto: Liis Treimann

Anne & Stiil, Forum Cinemas ja koalitsioon Ettevõtted HIV Vastu korraldavad 1.novembril koos suure HIV-kiirtestimise.

Tasuta testimine toimub kella 13–19 Coca-Cola Plaza fuajees (Hobujaama 5, Tallinn). Kõik testi tegijad saavad kingituseks pääsme Anne & Stiili ning Forum Cinemas novembrikuu filmi «Koduabiline» erilinastusele 3. novembril kell 19.00. Testima oodatakse alates 16. eluaastast.

Ürituse korraldamise põhjuseks on kurb statistika. Eesti on aastas registreeritud HIV-juhtude poolest Euroopas juhtival positsioonil ning see on üks edetabelitest, mille tipus olemine ei vääri aplausi. «Terviseameti andmetel on Eestis 2011. aasta 21.oktoobri seisuga aastate jooksul kokku diagnoositud 7991 HIV-nakatunut. Arvatavasti on tegelik arv oluliselt suurem. Eesti elanikest pole 75% kunagi teinud HIV-testi. Õigeaegse ravi korral võivad HIV-positiivsed aga elada pikka ja täisväärtuslikku elu. Test on ainus viis nakkusest teada saada ning testimine peaks olema inimeste jaoks sama tavaline tegevus kui perearsti külastamine,» on Ettevõtted HIV Vastu eestvedaja Keit Fomotškin veendunud.

«Viimaste kuude meediakära seksiteemade ümber näitab, et seksist ning seeläbi ka seksuaalsel teel levivatest haigustest, kaitsevahenditest ja testimistest rääkimine on Eesti ühiskonnas paljuski tabu. Kui inimeste suu on lukus ja südames valitseb hirm maine kaotamise pärast, siis ei julgeta kaitsevahendeid nõuda ega ka testima minna. Anne & Stiil on naiste tervise teemadel sõna võtnud ajakirja loomisest saati ning seetõttu oli ka testimisürituse korraldamine enesestmõistetav,» tõdeb Anne & Stiili peatoimetaja Ester Kannelmäe.

Ka Forum Cinemasi linastusjuht Rein Palosaar on ürituse olulisuses veendunud: «Meie firmale on sotsiaalselt olulistele teemadele lisatähelepanu suunamine alati südamelähedane olnud. Infot ja ka sallivust seoses HIVga ei saa meie ühiskonnas kunagi liiga palju olla. Kino on algusaegadest saati olnud oluliseks sotsiaalse läbikäimise edendajaks ning seetõttu sobib sellise teavitustöö tegemiseks ideaalselt.»

Kiirtestimisele eelneval päeval, 31. oktoobril, organiseerivad koostööpartnerid HIV-teemalise loengu noortele Eesti meelelahutajatele, kelle sõnavõtud meedias on antud teemat puudutava info jagamiseks võtmetähtsusega.

Ürituse korraldamist toetab Tervise Arengu Instituut. Kiirtestid on Eestisse toonud Aids Healthcare Foundation. Testimiskabiinid seab üles Eesti Näitused.

Kiirtesti usaldusväärsus võrdub tavalise testi omaga. Verd võetakse sõrmeotsast ning tulemuse saab teada juba mõne minutiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles