Stalin tõsteti 50 aastat tagasi mausoleumist välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalini haud Kremli müüri juures
Jossif Stalini haud Kremli müüri juures Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini isikukultust hakati välja juurima 50 aastat tagasi, kui diktaatori surnukeha tõsteti Moskvas Punasel väljakul asuvast mausoleumist välja ning maeti Kremli müüri äärde.

Täna möödub Stalini balsameeritud põrmu mausoleumist salaja eemaldamise operatsioonist pool sajandit, edastab iltasanomat.fi.

1953. aastal surnud Stalini surnukeha pandi esialgu revolutsioonijuhi Vladimir Iljitš Lenini mausoleumi.

Stalini julmused paljastanud Nõukogude Liidu juht Nikita Hruštšov tahtis endise diktaatori surnukeha aukohalt eemaldada. Kartes Stalini kummardajate viha, tehti seda 31. oktoobril 1961. aastal salaja.

Miilits sulges Punase väljaku ettekäändega, et seal harjutatakse sotsialistliku revolutsiooni aastapäeva paraadi. Sõdurid kaevasid öösel Kremli müüri äärde haua, kuhu Stalini surnukeha maeti ning kus ta on siiani.

Moskvalased said järgmise päeval üllatuse osaliseks, kuna mausoleumilt kadus ka Stalini nimi.

Venemaa kommunistid käivad siiani Stalini hauale lilli viimas.

Jossif Vissarionovitš Stalin, sünninimi Ioseb Džugašvili ( 21. detsember 1879 Gruusia, Gori – 5. märts 1953 Moskva lähistel) oli Nõukogude Liidu diktaator. Nime Stalin kasutas ta esmakordselt 1913. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles