Video: Niiluse deltas leiti inimasundus, mis eksisteeris 3000 aastat enne vaaraode aega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Niiluse deltast leitud kiviaegsest inimasulast
Osa Niiluse deltast leitud kiviaegsest inimasulast Foto: Handout / AFP/Scanpix

Egiptuse antiikasjade ministeeriumi teatel leiti Niiluse deltast vaaraode ajastu eelne inimasundus, kus inimesed elasid kiviajal, umbes 7000 - 5000 aastat eKr.

See asula, mida peetakse Niiluse delta üheks vanemaks, on pealinnast Kairost 140 kilomeetri kaugusel põhjas Tell el-Samara piirkonnas, teatab msn.com.

Niiluse deltaala aerofotol
Niiluse deltaala aerofotol Foto: Amr Dalsh / REUTERS/Scanpix

Väljakaevamisi juhtiva prantsuse arheoloogi Frederic Gio teatel leidis ta koos oma meeskonnaga paigast loomaluid, taimejäänuseid, keraamikat ja kivistunud toitu. Leiud näitavad, et Niiluse deltas elasid paiksed inimkogukonnad umbes 3000 aastat enne Giza püramiidide ehitamist.

Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: KHALED DESOUKI / AFP/Scanpix

Viimastel aastatel on Egiptuses tehtavatel väljakaevamistel keskendutud vaaraode eelsele ja varajasele vaaraode ajale. Arheoloogide sõnul arenes Vana-Egiptuse ühiskond aeglaselt ja järkjärgult, jõudes lõpuks kõrgkultuurini, mille tuntumateks objektideks on püramiidid, vaaraode ja ülikute matmispaigad ning templid.

Veebruaris teatasid saksa ja egiptuse arheoloogid, et Egiptuse lõunaosas Minyas leiti kaheksa matmispaika ja üle 1000 kuju, millest osad kujutasid võimul olnud vaaraoid.

Egiptuses Minyas leitud sarkofaag
Egiptuses Minyas leitud sarkofaag Foto: Ahmed Gomaa / imago/Xinhua/Scanpix
Kujud, mis leiti Egiptuses Minyas
Kujud, mis leiti Egiptuses Minyas Foto: Mohamed abd el Ghany / Reuters/Scanpix

Giza platoo lähedal Saqqaras leiti mumifitseerimistöökoda ja umbes 4400 aasta vanune hauakamber.

2017. aastal leiti Kairo lähedalt hiigelkuju, mis egüptoloogide teatel kujutab 26. dünastia vaaraod Psamtik I-st, kes oli võimul 664 - 610 eKr. 

Kairo lähedalt 2017. aastal leitud 26. dünastia vaarao Psamtik I kuju
Kairo lähedalt 2017. aastal leitud 26. dünastia vaarao Psamtik I kuju Foto: KHALED DESOUKI / AFP/Scanpix

2011. aasta Araabia kevade sündmused, millega kaasnes rahvaülestõus ja Egiptuse presidendi Hosni Mubarak võimult tõukamine, mõjus turismile negatiivselt ning paljud turistid loobusid Egiptuse külastamisest.

Lisaks kahandas turistide arvu lennuõnnetus. 2015. aasta oktoobris kukkus Siinai poolsaarel alla Venemaa lennufirma Kogalõmavia Airbus A-321, mis oli teel Egiptusest Sharm el Sheikhist Venemaale Peterburi. Hukkus 224 inimest, nende seas 17 last.

Võimud ja turismiametnikud loodavad uute leidude ja muuseumite abil taas Egiptuse vastu huvi äratada ja rohkem turiste riiki tuua. 

Giza püramiidide juures avatakse selle aasta lõpul uus antiigimuuseum, kuhu koondatakse Giza piirkonna arheoloogilised leiud.

Egiptuse Giza Suur püramiid ja sfinks
Egiptuse Giza Suur püramiid ja sfinks Foto: MARIO GOLDMAN / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles