Allveelaevamõrvar Madseni kirjasõber on 18-aastane naisterrorist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: BAX LINDHARDT / AFP/Scanpix

Rootslannast ajakirjaniku Kim Walli mõrva eest eluaegset karistust kandev taanlasest leiutaja Peter Madsen on kirjavahetuses noore naisterroristiga.

Augusti alguses peksis noor kaasvang 47-aastase Madseni läbi ja selle tõttu viidi ta Vestre vanglast, kus on pikanäpumehed ja narkodiilerid, rangema režiimiga Herstedvesteri vanglasse, kus kannavad karistust seksuaalkurjategijad, teatab iltasanomat.fi.  

Peter Madsen
Peter Madsen Foto: Scanpix Denmark / Reuters/Scanpix

Herstedvesteri vanglas kannab kaheksa aasta pikkust karistust ka 18-aastane naine, kelle Taani kohus mõistis terrorirünnaku kavandamises süüdi. Naine on olnud selles vanglas juba 2,5 aastat.

Taani politsei arreteeris naisterroristi 2016. aasta jaanuaris pärast seda, kui sai vihje, et see naine kutsub sotsiaalmeedias üles tegema terrorirünnakuid. Islamiusu omaks võtnud taanlanna kuulutas, et ta on püha sõja saadik ja postitas endast fotosid, millel ta on koos relvadega.

Naise kodu läbiotsimisel leiti juhend, kuidas pomme valmistada ja aineid, millest saab lõhkekehi teha. Ülekuulamisel ilmnes, et ta tahtis teha Kopenhaageni mitmes koolis pommirünnaku, kaasa arvatud enda kunagises õppeasutuses ja juudi koolis.

Taani meedia teatel on Madsen ja see naine vanglas kirjavahetuses, kuid Madseni ega naise advokaat ei soovinud seda kommenteerida. Ei ole teada, mida nad omavahel kirjutavad, kuid kuna nad on range režiimiga vanglas, on ametnikel õigus nende kirjavahetust jälgida.

18-aastase naise ema sõnul on ta mures, et ta tütar suhtleb mõrvariga.

Vangla juhtide teatel on Madsenil ja naisel õigus kirjavahetuses olla, kuid kui ilmneb, et nende suhtlus ohustab teisi vange, vangla sisekorda või julgeolekut, siis võivad nad seda takistada.

Herstedvesteri vanglas kannavad karistust nii mehed kui naised ning neil on kokkupuuteid nii väljas jalutamise ajal kui töötamisel vangla tööosakonnas. Vangidel ei ole siiski õigust minna vastassoost vangi kongi.

Kinnitamata andmetel on Madsenil juurdepääs sotsiaalmeediale ja ta on selle kaudu otsinud uusi kirjasõpru, kuid vangla ei ole seda kinnitanud.

Taani krimiajakirjanike teatel ei ole Madsenil ka vanglas naiste puudust, sest paljud naised kirjutavad talle vanglasse.

Peter Madsen oma allveelaeva kõrval.
Peter Madsen oma allveelaeva kõrval. Foto: Hougaard Niels/AP/Scanpix

Augustis ilmnes, et Madsen võrgutas ära kahe lapse emast naisvalvuri, kes vallandati, kui ta suhe allveelaevamõrvariga avalikuks sai.

40-aastane naine oli enne vallandamist Vestre vanglas pika ja eduka karjääriga valvur.

Taanlanna sõnas pärast töö kaotamist meediale, et ta ei pidanud Madsenit kallimaks, kuid talle meeldis leiutajaga suhelda ja temaga flirtida.

Kopenhaageni kohus määras selle aasta aprillis Peter Madsenile eluaegse vangistuse rootslannast vabakutselise ajakirjaniku Kim Walli mõrva eest, mille ta pani  talle kuulunud allveelaeval UC3 Nautilus toime 10. augustil 2017.

Kim Wall
Kim Wall Foto: TOM WALL / AFP/Scanpix
Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus
Peter Madseni allveelaev UC3 Nautilus Foto: Johan Nilsson/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles