«Prillitoosi» vaatab pea poole rohkem inimesi kui «Seksi ja küla»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: TV3

ETV saadet «Prillitoos», mida asus sellest hooajast juhtima Reet Linna, vaatab peaaegu poole rohkem inimesi kui Kadri Kõusaare juhtud saadet «Seks ja küla» TV 3s.  TNS Emori uuringu järgi on nende vaatajate arv vastavalt 85 000 ja 45 000 inimest. Aga selleks, et esimese kahekümne hulka pääseda, peab saadet jälgima üle 100 000 inimese.



Eesti põhiliste telekanalite vaadatavus on veidi vähenemas. Võrreldes TNS Emori teleauditooriumi oktoobri vaatajate arvu läinud aasta sama ajaga, on näha, et vaatajaid kaotab nii tabeliliider Kanal 2 kui ka teised suured eestikeelsed kanalid ETV ja TV 3.

Eestlaste keskmine telerivaatamise aeg on aastatagusega võrreldes vähenenud päevas kaheksa minuti võrra, kahe tunni ja 42 minutini päevas. Siit ei tasu järeldada, et just selle tõttu ongi suurte eestikeelsete kanalite vaatajate hulk vähenenud. Pigem on neilt oma osa ampsanud niši- ja seriaalikanalid, mis pakuvad kitsale, kuid täpselt määratletud sihtrühmale meelepärast sisu.

Hea näide on siin meessoost vaatajatele orienteeritud Kanal 12, mis hoiab oma huviorbiidis stabiilselt 1,2 protsenti vaatajaist.

Huvitavas seisus on ETV: kui Kanal 2 ja TV 3 suutsid septembriga võrreldes oma vaatamisosalust 0,2 protsendi võrra suurendada, siis ETV puhul vähenes see 0,8 protsendi võrra, 13,9 protsendini. Vaadatumate telesaadete edetabel kõneleb selget keelt: televaatajate põhimass tahab näha suurejoonelist meelelahutust ning selles nišis ei suuda ETV glamuursetele laulu- ja tantsusaadetele konkurentsi pakkuda.

Samas on oma publiku leidnud sõsarkanal ETV2, mille jälgitavus 3,1 protsenti vaatamisajast on selles klassis väga tubli tulemus. Vaadatuim võõrkeelne telekanal PBK on endale 10,7 protsendiga tabelis kindla positsiooni kätte võitnud. TV 3 edestab seda vaid 1,8 protsendiga. PBK «Eesti uudiseid» vaatab rohkem inimesi kui TV 3 «Seitsmeseid uudiseid» – vaatajate arv vastavalt 73 000 ja 68 000.

Täiesti uue tulijana figureerib tabelis teist kuud Tallinna TV 0,2-protsendise vaadatavusega. Suvel sai pealinna telekanal kultuuriministeeriumilt üleriigilise tegevusloa. Kultuuriminister Rein Langi sõnul on «Tallinna Televisioon väärt, et terve Eesti saaks osa sellest, kuidas Tallinn maksumaksja raha kasutab». Toona avaldas kanali peatoimetaja Mart Ummelas lootust, et sügisprogramm viib TTV eesti kolme-nelja vaadatuima kanali hulka. 0,2-protsendine vaatajate hulk jääb siiski alla isegi välismaistele nišikanalitele National Geographics, Fox Life, Fox Crime ja Sony Entertainment.

Vaadatuimate saadete pingerida valitsevad Kanal 2 meelelahutussaated ja seriaalid. Esikahekümnesse mahub vaid neli ETV saadet (neist kõrgeimad kohad said «Pealtnägija» (4.) ja «Õnne 13» (5.)). TV 3 programmist mahub sellesse edetabelisse kolm saadet, kõrgeimale positsioonile jõudis üheteistkümnendana «Kättemaksukontor».

Esitatud graafikus on vastavalt vaatajate arvule reastatud ETV, Kanal 2, TV 3 ja PBK kümme kõige vaadatavamat saadet. Kõikide saadete vaadatavuse edetabelis pääsevad tippkahekümnesse ka Kanal 2 saated «Kaks kanget Venemaal» (130 000), «Krimi» (129 000), «Reporter+» (127 000) ja «Reporter» (119 000).

---------------------------------------------------

Kuidas kommenteerite fakti, et «Prillitoosi» vaatab peaaegu kaks korda rohkem inimesi kui «Seksi ja küla»?

Priit Leito

TV 3 tegevjuht:

TV 3 on telekanal, mille programm on koostatud eelkõige 15–49-aastasele televaatajale. Kuna saate «Prillitoos» vaatajaist on 70 protsenti TV 3 sihtrühmast väljas ehk üle 50-aastased, pole õige nii erineva profiiliga saateid kõrvutada. Oma peamises sihtrühmas on «Seks ja küla» leidnud rohkearvulise vaatajaskonna, mis ületab ka «Prillitoosi» oma. Samuti pole õigustatud eri ajavööndite programmide võrdlemine, sest konkurentsisituatsioon on erinev. «Seks ja küla» läheb eetrisse neljapäeval kell 21.00, olles vastamisi ETV tippsaatega «Aktuaalne kaamera» ning programmiga «Peremees otsib perenaist» Kanal 2s.
Emori reitingu  kõrval olgu märgitud, et suur hulk inimesi jälgib sarja TV 3 Play-keskkonnas, näiteks on «Seksi ja küla» avaosa seal vaadatud 25 000 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles