Einsteini füüsika aitab kummituste olemasolu tõestada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einsteini füüsika aitab kummituste olemasolu selgitada?
Einsteini füüsika aitab kummituste olemasolu selgitada? Foto: SCANPIX

Amatööridest kummituste otsijate lemmikkohtadeks on vanad laohooned ja muud ehitised ning surnuaiad.

Tihtipeale võetakse kaasa elektrilisi abivahendeid, mille abil loodetakse kummituse energiat tabada, kirjutab Live Science.

Hoolimata aastatepikkusest tondijahist nii reaalses elus kui filmides ei ole leitud vettpidavaid tõendeid kummituste kohta.

Paljud tondijahtijad on selle tõttu tänapäeva füüsika poole pöördunud. Eriti pakub neile huvi Albert Einstein, kelle teooriad võivad anda kummitustele teaduslikku selgitust.

Einsteini erirelatiivsusteooria seob energia ja massi jäävuse seaduse üheks. Seda väljendab võrrand kujul E= mc2, kus kus E on energia, m mass ja c on valguse kiirus vaakumis. Massi ja energia ekvivalentsuse tõttu võib mass muutuda energiaks ja vastupidi.

Hiljutine Google`is tehtud otsing näitas, et on olemas kaheksa miljonit tulemust, mis aitavad seostada kummitusi ja energia jäävuse seadust.

Näiteks kirjutas kummitusi uuriv John Kachuba oma raamatus «Ghosthunters», et «Einstein tõestas, et energia on konstantne ning seda ei saa luua ega hävitada. Kuid mis saab meie energiaga kui me sureme? Kui energiat ei saa hävitada, siis Einsteini järgi peaks see ühest vormist teise minema. Kuid mis see uus energiavorm on? Ka seda saab nimetada kummitusenergiaks?»

Sama tõendusmaterjali kaustavad veel mitmed teised kummitustele teaduslikku tõendusmaterjali otsivad isikud ja organisatsioonid.

Näiteks grupeering Tri County Paranormal leheküljel seisab: «Albert Einsteini sõnul ei saa energiat luua ega hävitada, see saab muutuda vaid ühest vormist teise. Kui me oleme elus, on meie kehades elektrienergiat. Mis juhtub meie keha energiaga, mis paneb meie südame lööma ning teeb hingamise võimalikuks? Sellele ei ole vastust».

Tegelikkuses võib vastus olla väga lihtne, mitte müstiline. Kui inimene sureb, siis läheb ta energia nagu kõigi elusolendite energia ühisesse looduse energiaringlusse. Pärast inimese surma võib ta energia endale saada loom, kes inimjäänust sööb. Kui inimest ei maeta, siis näiteks metsloom. Matmise korral aga ussid ja bakterid. Samuti saavad inimkeha lagunemisest toitaineid taimed.

Kui aga surnukeha kremeeritakse, siis muutub inimkeha energia soojuseks ja valguseks.

Kui me sööme loomi ja taimi, siis saame meie neilt energia, et oma keha elus hoida. Toitu seeditakse, tekivad keemilised reaktsioonid, mis aitavad elada, liikuda, järglasi saada.

Energia ei eksisteeri särava kummitusliku pallina, vaid pigem soojuse ja keemilise energia näol.

Paljud tondipüüdjad on öelnud, et nad suudavad energia järgi kummitusi kindlaks teha. Inimeste ja teiste elusolendite seedeprotsess tekitab väga vähe elektrilaineid ning neid ei teki enam kui organism sureb. Kuna energiaallikas ei tööta enam, siis energiat juurde ei teki. See on sama, kui lamp välja lülitada.

Asjatundjate sõnul ei ole tondijahtijatel võimalik aastaid pärast isikute surma teha kellegi energeetilist olemasolu kindlaks elektromagnetvälja detektorite (EMF) abil.

Tondipüüdjate kinnitus, et nad saavad Einsteini füüsikale toetudes tõendada kummituste olemasolu, ei pea paika, vaid näitab nende puudulikku arusaama.

«Kummitused võivad olemas olla, kuid ei Einstein ega tema füüsikaseadused ei suuda kummituste olemasolu tõestada,» on skeptikud veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles