Turistidel kästi geišade ahistamine lõpetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistidel kästi geišade ahistamine lõpetada
Turistidel kästi geišade ahistamine lõpetada Foto: AP / Scanpix

Jaapani Kyoto linnavõimud käskisid turistidel linnas traditsioonilises rõivastuses liikuvate geišade ahistamine lõpetada.

Linnaisad olid sunnitud sekkuma, kuna nad hakkasid saama geišadelt üha rohkem kaebusi ahistamise kohta, kirjutab The Telegraph.

Geišade kinnitusel ei käitus turistid nendega just kuigi viisakalt ning katsuvad neid, nende rõivaid ja soenguid ning on fotode tegemisel pealetükkivad.

Samuti on kohalikud asunud geišade kaitsele ning moodustanud tänavatel patrullivate vabatahtlike salgad.

Kohalik omavalitsus riputas turistidele Kyotot tutvustavale inglisekeelsele internetileheküljele hoiatuse, et geišasid tuleb austada ning nende privaatsust ei tohi rikkuda.

«Paljudel turistidel on vist ettekujutus, et Gioni linnaosas ringi liikuvad geišad ja geišadeks õppivad maikod on mingi atraktsioon,» sõnas üks geišade ahistamise juhtumeid uuriv ametnik.

Ametnik lisas, et Kyotos on Jaapani suurim siiani säilinud geišade kogukond ning seal hoitakse geišatraditsiooni elus.  

Kui veel 1920. aastatel oli Jaapanis ligi miljon geišat, siis nüüdseks on nende arv kuskil  2000- 3000.

Jaapani iidne pealinn Kyoto on turistide üks lemmikpaiku. Möödunud aastal külastas seda linna 49 miljonit inimest.

Geiša  on kõrgelt haritud Jaapani naine, kes tunneb hästi kirjandust, kunsti ja muusikat. Elatist teenivad nad eskortteenusega, kuid mitte prostitutsiooniga, nagu väljaspool Jaapanit ekslikult arvatakse.

Geiša mõiste tekkis 18. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles