Kas ainult inimesed seksivad lõbu pärast?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfiinid
Delfiinid Foto: SCANPIX

Väljaande Huffington Post kolumnist esitas küsimuse, kas ainult inimesed seksivad lõbu pärast.

Cara Maria arvates teevad seda ka loomad.

«Me oleme ahvid, me oleme loomad. Me oleme osa loodusest. Me seedime, me paljuneme, me sureme. Kuid me oleme ka inimesed. Meil on keel ja kultuur. Me mõtleme tulevikule. Meil on meditsiin. Me kasutame arenenud tööriistu nagu televiisorid, nutitelefonid ja arvutid,» kirjutas koluminist.

Ta jätkas, et inimesed ka seksivad.

«Me seksime palju. Inimkultuuris on seks rohkemat kui lihtsalt järglaste saamine. Seks on emotsioon. Seks on suhtlus. Seks on lõbu. Mis puutub seksi, siis enamik naudib seda. Seega seksivad inimesed eelkõige naudingu, mitte järglaste saamise eesmärgil. Kas see joon on iseloomulik vaid inimestele?» küsis kolumnist.

Siin muutub küsimus keeruliseks, sest kuidas saab kindlaks teha, mida loomad naudinguks peavad.

«Loomad ei oska öelda, millal nad mõnu tunnevad. Kahtlen, kas loomad mõistavad, et paaritumine viib järglaste saamiseni. Võimalik, et ka loomad seksivad, kuna tunnevad sellest mõnu. Teadlased on püüdnud teha kindlaks, kas ja kuidas seks nii loomadele kui inimestele mõjub. Kui see ei mõjuks hästi, siis me ju ei seksiks. Ning kui üldse ei seksitaks, siis ka ei räägitaks sellest,» selgitas koluminist oma seisukohti.

Cara Maria arvates viitab masturbatsioon sellele, et loomad naudivad seksi (paaritumist).

«Kõik on näinud koeri seda tegemas. Hobuste seas on masturbatsioon väga levinud. On olemas isegi uuring oravate eneserahuldamisest. Tegelikult teevad seda enamik loomadest. Linnud, lambad, kilpkonnad, elevandid, karud ja veel teised loomad harrastavad autoerotismi. Selle tõttu saab kindlalt väita, et masturbatsioon tekitab peale inimese ka loomadel orgasmi ja ejakulatsiooni,» arvas kolumnist.

Mis muudab inimese masturbatsiooni loomade omast erinevaks, tulemusele orienteerituks? Ning miks masturbeerib inimene loomadest sagedamini?

Seksuoloog Jesse Beringi arvates teeb seda asjaolu, et inimesed loovad erootilisest materjalist pildi.

«Masturbatsioon ei ole aga päris seks. Väidetavalt on delfiinid inimeste kõrval ainsad, kes seksivad mõnu pärast. Loomulikult sõltub kõik sellest, kuidas keegi defineerib «seksi lõbu ja mõnu pärast». Teadlased on märganud, et delfiinid seksivad emaslooma viljakustsükli igas etapis, mitte vaid ovulatsiooniperioodil. Hiljutine uuring näitas, et sama teevad ka inimese sugulased kääbusšimpansid. Siiani ei ole mitte ühegi teise liigi juures täheldatud regulaarset seksimist. Inimese juures on pidev seksimine tavaline. Kui inimesed lähtuksid seksuaalelu kujundamisel loomariigist, siis seksitaks vaid paar korda kuus,» arvas Bering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles