Noore veini pidu - Beaujolais Nouveau jõuab täna müügile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta Beaujolais Nouveau veini kontrollimine Jaapanis
2011. aasta Beaujolais Nouveau veini kontrollimine Jaapanis Foto: SCANPIX

Prantsuse noor vein Beaujolais Nouveau tuleb täna müügile.

See vein jõuab igal aastal tarbijateni novembri kolmandal neljapäeval, mil traditsiooniliselt tähistatakse veiniaasta lõpetamist ja noore veini saabumist, edastab AFP.

See noor vein villitakse ja paisatakse müüki vaid paar kuud pärast saagi korjamist. Pudelid toimetatakse lennukitega 24 tunni jooksul üle maailma.

Beaujolais Nouveau valmistatakse macération carbonique (matseratsioon süsihappega) tehnika abil, mille puhul viinmarjad pannakse käärima kobaratena. Marjad pannakse tsemendist või roostevabast terasest anumatesse käärima. Kobarate raskuse tõttu hakkab marjadest mahla eralduma. Leotamise käigus mahla osa kasvab. Tõrres on lõpuks kolm kihti, põhjas kääriv marjamahl, millest eraldub süsihappegaasi, keskel on marjakobarad omas mahlas, marjakestadest eralduvad antotsüaanid ning pealmine kiht on kergemad poollagunenud marjakobarad, mis on süsihappest küllastunud mahlas.

Beaujolais Nouveau saab oma maitse ja omadused 4 – 10 päeva jooksul toimuva leotus- käärimisprotsessis ehk matseratsioonis. Lõppsaaduseks on puuviljane vein.

Beaujolais´e piirkonnas oli pärast karmi talve varajane ja soe kevad. Suvine ilm oli vahelduv ning juuli vihmane. Viinamarjasaak korjati sel aastal juba erakordselt vara – augusti lõpul.

Asjatundjate sõnul jäi saak sel aastal keskmisest väiksemaks.

Beaujolais Nouveau ajalugu ulatub tagasi 20. sajandi keskpaiku, mil noor vein, mille käärimine ei olnud veel lõppenud, saadeti müügile Lyoni. Vaatides olnud vein lasti savikannudesse, niinimetatud kuulsatesse Beaujolais` kannudesse, mida siis müüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles