Algab 15. Pimedate Ööde Filmifestival

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Lokk filmikarbiga.
Tiina Lokk filmikarbiga. Foto: Priit Simson

Homme õhtul avab Vene Kultuurikeskuses 15. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali Islandi koomiline tragikomöödia «Tee nagu teisedki», andes avapaugu 13 päeva kestvale filmimaratonile.

 

Põhjamaade suurima filmisündmuse põhiprogrammis saab sel aastal näha 217 täispikka filmi 63 riigist. Kaheksandat aastat toimub rahvusvaheline võistlusprogramm EurAsia, kus osaleb 18 filmi Euroopast ja Aasiast.

Neljandat korda leiab aset Tridensi Balti täispikkade filmide konkurss, kus võib tänavu näha 12 mängu- ja dokumentaalfilmi Eestist, Lätist ja Leedust. Lisaks konkureerivad HEAVE(I)N Eesti Filmi Auhinnale 10 täispikka filmi Eestist. Kolmandat korda toimub festivalil Põhja-Ameerika indie-filmide konkurss, kus võistlevad omavahel 10 linateost Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast. Kõiki võistlusprogramme hindavad rahvusvahelised žüriid.

PÖFFi kavas on maailma kõige olulisematel festivalidel pärjatud linateoseid. Nii näeb PÖFFi publik Berliinis Kuldkaru pälvinud Iraani filmi «Naderi ja Simini lahutus», Cannes'is Kuldse Palmioksaga pärjatud linateost «Elu puu» USAst ja Veneetsias Kuldlõvi saanud Venemaa draamat «Faust». Tervelt 16 PÖFFi festivali filmi on oma riigi kandidaadid parima võõrkeelse filmi Oscarile.

PÖFFil saab näha nii maailma kui ka rahvusvahelisi esilinastusi. Esimesena maailmas näeb PÖFFi publik EurAsia võistlusprogrammi kuuluvat Kasahstani teost «Akkyz». Rahvusvaheliselt esimest korda   linastuvad PÖFFil Usbekistani film «Kaotatud elu» ja Kanada linateos «Teisik Paul». Euroopa esilinastus leiab PÖFFil aset ka Aserbaidžaani draamale «Buta» (Panoraam)  ja kahe Põhja-Ameerika indie-filmide konkurssi kuuluva linatöö, «Tõutäkk» ning «Joe May viimsed riitused» jaoks. Lisaks toimuvad festivali raames veel mitmed Ida-Euroopa ning Skandinaavia esilinastused.

Festival pöörab sel aastal erilist tähelepanu erivajadustega inimestele. Lisaks põhjalikule filmiprogrammile ja vaegnägijatele mõeldud eriseansile (mille raames saab kirjeldustõlkega vaadata Raineri Sarneti filmi «Idioot») pakub PÖFF kõigile festivalikülastajatele võimalust asetada end tavapärasest erinevasse olukorda – kogeda liikumisraskustega või pimeda inimese elu, läbides ratastooliga takistusriba või liikuda pimedana juhtkoera abil.

Festivali fookuses on seekord Islandi uus film. Kokku näidatakse üheksat uut mängu- ja dokumentaalfilmi. Nende seas on kontsertfilm «Inni» maailma vallutanud bändist Sigur Rósist, aga ka möödunud aasta parimaks Islandi filmiks tituleeritud «Murdlainetus». EurAsia võistlusprogrammi kuulub saareriigi filmidest «Vulkaan».

Endiselt näeb PÖFFi publik Montoni moefilmide eriprogrammi, dokumentaalfilmide programmi doc@poff, positiivsetest filmidest pakatavat programmi «PÖFFi vitamiinilaks!» ning valikut PÖFFile olulisematest autoritest «15 valitud teost».

Jätkuvad viimastel festivalidel populaarseks osutunud filmiajakirja Screen International kriitikute valikkava ning inimõigustele pühendatud eriprogramm «Erinevus rikastab» koos asjakohaste aruteludega Solarise aatriumis. Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 esitleb koos PÖFFiga Euroopa Filmiauhinna nominente ning aasta lõpus Tallinnas linastuva ühekordse kollaažfilmi «60 sekundit üksindust aastal Null» seitsme režissööri täispikki linateoseid.

Lisaks filmiprogrammidele toimub PÖFFil kolmandat korda filmiturg Black Market Industry Screenings, kus esitletakse taaskord ka veebipõhist filmituru-keskkonda Black Market Online. Toimub kirjandusõiguste turg «Raamat filmiks» ning juba kümnendat korda leiab aset Baltic Event, mis  hõlmab kaastootmisturgu ja stsenaariumikoolitusi. Festivali raames on PÖFFi publikul võimalus muuhulgas osa saada PÖFFi ülevaatenäitusest kohvikus Wabadus, Kaie Karolini graafikanäitust «Unejutud» kinos Sõprus ja Osvald Lääne filmiplakatite näitusest Coca-Cola Plazas.

Nimekamatest külalistest on PÖFFile oodata tänavuse PÖFFi lõpufilmi «Elu puu» ühte naisosatäitjat, iiri näitlejannat Fiona Shaw’d, keda teatakse «Harry Potteri» filmidest  ja hittseriaalist «True Blood».

PÖFFile saabub ka mitmete Werner Herzogi filmide operaator Peter Zeitlinger Austriast, kes annab siin soovijaile tasuta meistriklassi ning osaleb EurAsia võistlusprogrammi žürii töös. Paljude teiste PÖFFi külastavate mõjukate filmimaailma tegijate seas väärivad äramärkimist veel käesoleva hetke ühe kuumima vene filmi «Generatsioon P» autor Victor Ginzburg ja omanäoline Filipiinide režissöör Auraeus Solito («Palawani saatus – Busong»).

Festivali pidulik lõpugala toimub 30. novembril Nokia Kontserdimajas ja PÖFFi lõpetab Terrence Malicki suurfilm «Elu puu». Pärast festivali ametlikku lõppu linastuvad PÖFFi filmid veel kaheksas linnas üle Eesti: Jõhvis, Paides, Kärdlas, Kuressaares, Narvas, Pärnus, Valgas ja Viljandis.

Piletid on müügil kõigis festivali kinodes ning Piletilevi müügipunktides, samuti PÖFFi infokeskustes Solarise keskuses, Coca-Cola Plazas, Viru Keskuses ja Tartu Kaubamajas.

PÖFFi koduleht: www.poff.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles