NASA: Columbia astronautidel ei olnud võimalik pääseda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA foto kosmosesüstiku Columbia meeskonnast (vasakult paremale) - esireas Rick Husband, Kalpana Chawla ja William McCool. Tagareas David Brown, Laurel Clark, Michael Anderson ja  Iisraeli astronaut Ilan Ramon
NASA foto kosmosesüstiku Columbia meeskonnast (vasakult paremale) - esireas Rick Husband, Kalpana Chawla ja William McCool. Tagareas David Brown, Laurel Clark, Michael Anderson ja Iisraeli astronaut Ilan Ramon Foto: AP / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA koostatud raportis seisab, et kosmosesüstiku Columbia astronautidel ei olnud võimalik katastroofist eluga pääseda.

Columbia meeskond püüdis süstikut viimase hetkeni kontrolli alla saada, kuid atmosfääri sisenemisel  see plahvatas, kirjutab AFP.

2003. aastal toimunud katastroofist valmis NASAl nüüd lõplik raport.

Columbia pidi maanduma Floridas asuvasse Kennedy kosmosekeskusesse, kuid plahvatas Texase kohal.

Huku põhjuseks peetakse süstiku hermeetilisuse kadumist ning atmosfääri ohtlike gaaside laeva pääsemist.  Astronautidel oli juhtunule aega reageerida 40 sekundit.

Rõhk langes süstikus järsult ning meeskond kaotas teadvuse. Uurimine näitas, et meeskonnaliikmetel olid skafandrid seljas, kuid neil ei olnud peas kiivreid ega käes kaitsekindaid. Kõik seitse astronauti said surma.

Pärast seda õnnetust ei saatnud NASA kahe aasta jooksul mitte ühtegi süstikut kosmosesse.

Praegu alles olevad kolm süstikut teevad  veel kaheksa lendu rahvusvahelisse kosmosejaama, enne kui kosmosesüstikute programm 2010. aastal lõpetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles