ELU24 SUUR ÜLEVAADE: Vaarik, Jürjens ja nüüd ka Baruto - meenutame meediakangelasi, kes kõik kord poliitikale käe andnud (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidy Purga.
Heidy Purga. Foto: TOOMAS TATAR / PM/SCANPIX BALTICS

Valimised on täistuuridel käima lükatud ning erakonnad püüavad oma ridadesse meelitada igati värvikaid tegelasi: Baruto, Priit Jürjens ja Andrus Vaarik on oma käe poliitikale juba andnud. Ent neid on veelgi.

Elu24 tegi ülevaate meenutamaks, millised meediatähed erakonnad kord erakonnad ära noppisid ning mis neist saanud on?

Heidy Purga (43) -  Eesti Raadio programmis Raadio 2 meediakarjääri alustanud Purga liitus Reformierakonnaga 2014. aastal. «Reformierakonna liberaalne maailmavaade ja hool Eesti tuleviku pärast ühtivad minu maailmavaatega. Minu kindel soov on osaleda eelolevatel riigikogu valimistel. Näen selles võimalust seista asjade eest, mida pean tähtsaks,» kommenteeris Heidy Purga toona.

Heidy Purga, Miss Toompea tiitli üleandmine. Tallinn, Eesti, 26.06.2018.
Heidy Purga, Miss Toompea tiitli üleandmine. Tallinn, Eesti, 26.06.2018. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Purga kandideeris 2015. aasta riigikogu valimistel, kogus 3283 häält ning osutus valituks ringkonnamandaadiga. Ta on XIII riigikogu liige.

2018. aastal korraldas Elu24 Toompea missivõistluse. Me missiooniks oli kroonida kõige ilusamad riigitegelased, et meie seadused oleksid hoolitsetud kätes. Tänavu valis rahvas Miss Toompea 2018 tiitlit kandma just Heidy Purga. 

Hannes Võrno (49) - Tuntust kogust ta rohkelt komöödiarühmituse Kreisiraadio liikmena. Võrno on nii Eesti saatejuht, humorist, moekunstnik, poliitik kui ka kaitseväelane.

Praegu tegutseb ta saatejuhina Tallinna Televisioonis, juhtides saadet «Hannes Võrno 33 minutit».

Võrno kuulus aastatel 2003–2011 Isamaa ja Res Publica Liitu ning oli riigikogu X koosseisu liige, kuid peatas saadikuvolitused 2003. aastal.

2003. aastal teatas Võrno, et on riigikogus pettunud ning kahetseb sinna kandideerimist. Samal aastal andis ta intervjuu Põlvamaa ajalehele Koit, kus sõnas, et poliitika jääb edaspidi tema hobiks ning ta tegeleb kindlasti edasi riigikaitsetemaatikaga.

Hannes Võrno
Hannes Võrno Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastatel 2011–2015 oli ta Eesti Kaitseväe Teavituskeskuse ülem. Teda on autasustatud kaitseministri ja NATO medalitega rahvusvahelisel sõjalisel missioonil osalemise eest. 2015. aastal pälvis ta ka Kaitseväe eeskujuliku teenistuse risti. Sõjaväeliselt auastmelt on Hannes Võrno major.

2017. aasta kohaliku omavalitsuse volikogude valimistel osales ta EKRE Viimsi valla esinumbrina. Ta sai 340 häält ning osutus valituks.

Hardi Volmer (60) - Volmer on Singer Vingeri solist ja filmimees. Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Volmer oli XIII riigikogu asendusliige 14. septembrini 2015. aastal ja uuesti alates 23. novembrist 2016.

Hardi Volmer, 2017.
Hardi Volmer, 2017. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES / PM/SCANPIX BALTICS

2017. aastal kirjutas Tiina Kangro sotsiaalmeedias: «Vaimseid värdjaid jagub Eestis ikka tõesti kõikjale», viidates sellega oma kolleeg Hardi Volmerile. «Eks seda on kuulda olnud varemgi, et see mees käib iga nurga peal oma mittemidagitegemise eest palju raha saamise süllekukkunud õnne kiitmas, aga sülitada nüüd lausa otse avalikkusele ja oma kolleegidele näkku ja tunnistada, et ta ei tee – ega mõtlegi teha tööd, mille tegemiseks ta riigikokku on läinud... see ületab hetkel ikka igasuguse taluvuse piiri ja see inimene peaks riigikogust lahkuma,» avaldas Kangro toona arvamust.

Maire Aunaste (64) - Ta on seltskonnaajakirja Kroonika üks asutajatest ja esimene peatoimetaja. Lisaks töötas kaheksa aastat Eesti Televisiooni uudistetoimetuses «Aktuaalse kaamera» reporterina, hiljem juhtis veel erinevaid telesaateid. 

Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

2014. aastal teatas ta «Ringvaates», et kandideerib 2015. aasta riigikogu valimistel. Parteiks valis ta IRLi, millega tegi kummarduse Mart Laarile. Ta sai valimistel 679 häält ja osutus valituks kompensatsioonimandaadiga.

Tänavu aprillis teatas Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige Maire Aunaste, et tuleva aasta kevadel ta uuesti riigikokku ei kandideeri.

Tõnu Trubetsky (55) - 1980. aastatel oli ta üks Eesti punkliikumise eestvedajaid, olles ka eri punkbändide kitarrist. Lisaks on tema näol tegemist ka kirjaniku ja filmilavastajaga. 

Ta kandideeris Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas 2007. aasta riigikogu valimistel ja sama erakonna nimekirjas 2009. aasta Euroopa parlamendi valimistel. Ta oli erakonna liige 2010. aasta alguseni.

3. augustil 2010 astus Trubetsky Eesti Keskerakonda. 2010. aastal astus Trubetsky erakonnast välja, tuues põhjenduseks liitumisele järgnenud tagakiusamise ja vaimse terrori. 

Tõnu Trubetsky
Tõnu Trubetsky Foto: Dmitri Kotjuh / JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

«Seoses tagakiusamise, tapmisähvarduste ja vaimse terroriga olen otsustanud lahkuda Keskerakonnast ja vähemalt mõneks ajaks ka poliitikast,» teatas Trubetsky toona.

2015. aasta riigikogu valimistel kandideeris ta taas Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas. Ta kogus 347 häält, kuid ei osutunud valituks.

Tarmo «Kojamees» Kruusimäe (51) - ta mängis Vennaskonna bändi algusaegadele basskitarri ja on bändi Kulo laulja.

Ta on Isamaa ja Res Publica Liidu liige. Novembrist 2010 on valitud erakonna Rahvuslaste ühenduse esimeheks. 2011. aastal kandideeris ta riigikogu valimistel ning kogus 1188 häält.

Tarmo Kruusimäe. Тармо Круузимяэ
Tarmo Kruusimäe. Тармо Круузимяэ Foto: Peeter Langovits

Alates 2. juunist 2017 on ta XIII riigikogus asendusliige ja alates 2017. aastast majanduskomisjoni liige. 

Tanel Talve (42) - on eesti ajakirjanik, saatejuht, ettevõtja, turundusspetsialist ja maaelu arendaja, XIII Riigikogu liige.

2014. aastal kandideeris ta europarlamendi valimistel üksikkandidaadina ja kogus 10 074 häält. 

2015. aasta riigikogu valimistel kandideeris ta Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ridades, sai 2294 häält ning osutus valituks ringkonnamandaadiga.

Tanel Talve
Tanel Talve Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

2018. aastal sattus riigikogu liige Pärnus meestevahelisse kaklusesse. Kakluse käigus löödi käte ja jalgadega kahte 28-aastast ja ühte 24-aastast meest, kes mõlemad said viga.

Tänavu oli riigikogu liikme Tanel Talve kaaslaseks presidendi vastuvõtul Diana Gusseinova, kes on postitantsuga tegeleva ettevõtte Pole Addicted OÜ juhatuse liige ning 2014. aastal võis Diana Gusseinovat näha TV3 postitantsijate konkursil «Miss Pole Dance 2014».

Madis Milling (47) - eesti koomik, näitleja ja laulusõnade kirjutaja, XIII riigikogu liige.

Aastaid naerutas ta koos Henrik Normanniga eestlasi saatega «Vanad ja kobedad». Hiljem vändati sellest ka film «Vanad ja kobedad saavad jalad alla».

Alates 1990. aastast kuulub Madis Kaitseliitu. 2004. aastal anti talle lipniku auaste, 2011. aastal leitnandi auaste.

Madis Milling.
Madis Milling. Foto: Erik Prozes

Ta on Reformierakonna ridades. Ta oli Saue linna volikogu liige alates 2004. aastast kuni 2015. aastal riigikokku valituks osutumiseni.

2016. aastal jäi ta riigikogu ööistungil napsitamisega vahele. Milling väitis toona, et see tema otsustusvõimet ja töö tegemist ei mõjuta, mistõttu ei näinud ta põhjust poleemikaks.

«Jumala eest, miks mitte. Pikk ööistung, kohv ja konjak, ma ei leia, et minu otsustuspädevus oleks sellepärast kannatanud,» kommenteeris mees toona.

Peeter Võsa (51) - tuntud ka kui Võsa-Pets. Laiemat populaarsust kogus ta telesaadete juhtimisega. Tema kuulsamad saated on olnud näiteks «Võsareporter», «Politseinädal», «Kriminaalkroonika», «Politseikroonika» ja «Baar».

Peeter Võsa
Peeter Võsa Foto: Madis Sinivee

Ta on kuulunud nii Isamaa ja Res Publica Liidu ridadesse kui ka Keskerakonda. 2014. aastal süüdistati Keskerakonna fraktsiooni liiget Peeter Võsa rassismis ja ta saadeti partei aukohtu ette. Samal aastal avaldas Võsa arvamust, et Eesti poliitika on räpasem, kui ta oletas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles