Nägemispuudega ameeriklanna Licia Prehn (27) läheb pöördesse festivalide peale, kus mängitakse üheksakümnendate tantsumuusikat. Eriti veel Eesti oma. Hiljuti käis ta Tallinnas retrofestivalil, saatjaks elu24 fotograaf, kes nähtu üheks värvikaks fotolooks tegi.

Leegitsevate juustega Licia ilmus elu24 ellu augustis vahetult enne seda, kui Tallinnas algas kolm päeva kestev festival We Love the 90s. Ta kirjutas, et on New Yorgist pärit, kuid on viimased aastad elanud Soomes.

Siis tegi ameeriklanna üllatava avalduse - ta fännab Eesti üheksakümnendate tantsumuusikat ja tuleb peagi Tallinna festivalile: «Eesti popkultuur on kohutavalt huvitav ja mul on kahju, et selle kohta on inglise keeles vähe infot leida.»

Neljapäev, 23. august: Licia jõuab laevaga Tallinna õhtul kella poole kuue ajal, kui festivali väravad on juba avatud ja esimese esinejani aega kõigest tund. Heatujulist melomaani saadavad kaks sõpra, kes on talle Tallinnas silmade eest.
Kiire käik Viru hotelli, kollane Pokemoni kostüüm selga, kohustuslik pilt festivali väravas ja lava ette. Miks selline veider kostüümivalik? «Mulle meeldib kollane ja teiseks leian ennast niimoodi hiljem piltidelt lihtsamini üles,» selgitab Licia.
Mupo ja tänavamuusik: Viru tänaval söögikohta otsides viskab Licia nalja, et Vanalinnas on sellepärast nii palju Soome lippe, et soomlased ennast koduselt tunneksid. Ta kiidab kodulinna New Yorgi pitsat, mis on maailma parim, ning küsib, kust Tallinnas head tänavatoitu saaks.
Neljapäev, 23. august: Licia jõuab laevaga Tallinna õhtul kella poole kuue ajal, kui festivali väravad on juba avatud ja esimese esinejani aega kõigest tund. Heatujulist melomaani saadavad kaks sõpra, kes on talle Tallinnas silmade eest. Kiire käik Viru hotelli, kollane Pokemoni kostüüm selga, kohustuslik pilt festivali väravas ja lava ette. Miks selline veider kostüümivalik? «Mulle meeldib kollane ja teiseks leian ennast niimoodi hiljem piltidelt lihtsamini üles,» selgitab Licia. Mupo ja tänavamuusik: Viru tänaval söögikohta otsides viskab Licia nalja, et Vanalinnas on sellepärast nii palju Soome lippe, et soomlased ennast koduselt tunneksid. Ta kiidab kodulinna New Yorgi pitsat, mis on maailma parim, ning küsib, kust Tallinnas head tänavatoitu saaks. Foto: Konstantin Sednev

Licia oli 11-aastane, kui hakkas Tartust pärit tütarlapsega kirjavahetust pidama ja esimest korda Eestist kuulis. Üheksa aastat hiljem kolis ta nüüd juba endise armastatu kannul Soome ja sattus kuulama eestlaste raadiojaama Finest FM. Niimoodi 90ndate Eesti tantsumuusika tema südame võitiski.

«Hakkasin eestlaste raadiot aina enam kuulama, googeldasin ajastut ja muusikuid, viimaks tellisin Eesti muusikaga kassette ja CD-plaate,» kirjeldab ta pühendumust ja lisab, et tolleaegse muusika kauamängivaid ei olegi lihtne leida. «Keeruline tellida ja kallid pealegi.»

Reede õhtu ja pidu keeb: Licia on ostnud pileti lava ette fännitsooni ja ennast tagasi ei hoia. Juba päeval rääkis ta, et käib väga paljudel festivalidel ning on alati esireas.
Reede õhtu ja pidu keeb: Licia on ostnud pileti lava ette fännitsooni ja ennast tagasi ei hoia. Juba päeval rääkis ta, et käib väga paljudel festivalidel ning on alati esireas. Foto: Konstantin Sednev / PM / Scanpix Baltics

Licia lemmikute hulka kuuluvad Astra, Estin, Caater, 2 Quick Start ja BestB4. «Ja muidugi meeldib mulle Nexus, kuigi see kollektiiv pärineb hilisemast ajast,» lisab ta.

Korra on õnnestunud naisel oma lemmikuid ka laivis näha. «90ndate peol Soomes sain võimaluse kohata ja kuulata Astrat ning Estinit,» räägib ta elevusega.  

Reede, 24 augusti pärastlõuna Viru hotelli numbritoas: tennised jalga, kollane Pokemoni kott kaasa ja Vanalinna aega parajaks tegema. «On ju lahedad Star Warsi sokid,» kiidab Licia ja tõmbab need peaaegu poolde säärde.
Kuidas ta näeb mu pilte laikida, imestasid nii mõnedki elu24 toimetuses?! Licia selgitab, et peab piltlikult öeldes ninapidi telefonis olema, kui sotsmeedias surfab.
Reede, 24 augusti pärastlõuna Viru hotelli numbritoas: tennised jalga, kollane Pokemoni kott kaasa ja Vanalinna aega parajaks tegema. «On ju lahedad Star Warsi sokid,» kiidab Licia ja tõmbab need peaaegu poolde säärde. Kuidas ta näeb mu pilte laikida, imestasid nii mõnedki elu24 toimetuses?! Licia selgitab, et peab piltlikult öeldes ninapidi telefonis olema, kui sotsmeedias surfab. Foto: Konstantin Sednev
Laupäev, 25. august: Loona esinemist jääb Liciale meenutama ka ootamatu hetk, kui tema saatja Janno laulja kukile võttis ja lava ees ringi ratsutas.
Laupäev, 25. august: Loona esinemist jääb Liciale meenutama ka ootamatu hetk, kui tema saatja Janno laulja kukile võttis ja lava ees ringi ratsutas. Foto: Konstantin Sednev / PM / Scanpix Baltics

Animatsioonistuudios ja raadios töötava noore naise jaoks on hämmastav, kui palju leiab Eesti muusikast kuulsate lugude covereid. «90ndate Eesti muusikuid ei huvitanud, mida muu maailm nende muusikast arvata võiks ja nad tegid muusikat riske võttes ning kogu hingest,» kirjeldab Licia. 

Ta lisab: «Muusikud unistasid ning viisid oma unistused täide. See ütleb palju eestlaste kohta: neil on ambitsiooni, eesmärke ja unistusi ning nad ei lase kellelgi neid peatada - hoolimata sellest, et tegemist on väikese riigi ja rahvaga.»

Näost näkku: selfi Loonaga ja loomulikult autogramm. Üks festivali tipphekti saabub, kui Licia kohtub lava taga oma lemmikute Astra ja Estiniga ning loomulikult teeb šelfisid ja saab autogrammid.
Näost näkku: selfi Loonaga ja loomulikult autogramm. Üks festivali tipphekti saabub, kui Licia kohtub lava taga oma lemmikute Astra ja Estiniga ning loomulikult teeb šelfisid ja saab autogrammid. Foto: Konstantin Sednev
Pühapäev, 26. august: kolm pöörase kiirusega lennanud festivalipäeva on seljataga ning endiselt reibas Licia tellib hotelli treppi takso, et jõuda keskpäevasele Soome laevale. Eelmise päeva õhtul andis ta tellimuse We Love the 90s pressišefile, et toogu nad üheksakümnendate staare Soome ka, sest neil neid palju ei ole.
Pühapäev, 26. august: kolm pöörase kiirusega lennanud festivalipäeva on seljataga ning endiselt reibas Licia tellib hotelli treppi takso, et jõuda keskpäevasele Soome laevale. Eelmise päeva õhtul andis ta tellimuse We Love the 90s pressišefile, et toogu nad üheksakümnendate staare Soome ka, sest neil neid palju ei ole. Foto: Konstantin Sednev / PM / Scanpix Baltics
Kommentaarid
Copy