Video: Tai jalgpallipoisid ja nende treener näitasid kunstkoopa abil, kuidas nad päästeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks päästetud poistest, Phanumas Saengdee läbimas Bangkoki ostukeskuses asuvat kunsttunnelit
Üks päästetud poistest, Phanumas Saengdee läbimas Bangkoki ostukeskuses asuvat kunsttunnelit Foto: PANUMAS SANGUANWONG / AFP/Scanpix

Tais Bangkokis Siam Paragoni ostukeskuses leidis 6. septembril aset sündmus, kus Tham Luangi koobastikus üle kahe nädala lõksus olnud jalgpallipoisid ja nende treener Ekkapol Ake Chantawong näitasid, kuidas nad päästeti.

Selleks oli valmistatud kümne meetri pikkune võltskoobas, millest poisid ja treener läbi roomasid, saatjaks vee- ja sukeldumishelid, teatab theguardian.co.uk.

See tunnel on ostukeskuse üks magneteid ja igaüks saab proovida seda läbida. Seal avati ka näitus «Tham Luang’s Incredible Mission: The Global Agenda» (Tham Luangi uskumatu missioon: rahvusvaheline tegevuskava), mis kajastab Tai põhjaosas Tham Luangi koobastikus toimunud rahvusvahelist päästeoperatsiooni, milles osales erinevate riikide mereväelasi ja sukeldujaid.

Püshholoogide sõnul võib koopas olnute vaimne taastumine võtta aega pool aastat. Samas on Metssea jalgpallimeeskond Tais väga populaarne ja neid oodatakse mitmetele sündmustele.

Metssea jalgpallimeeskond koos Tai kultuuriministri Veera Rojpojanarati ja treener Ekkapol Ake Chantawongiga (keskel, oranžis buda munga rüüs)
Metssea jalgpallimeeskond koos Tai kultuuriministri Veera Rojpojanarati ja treener Ekkapol Ake Chantawongiga (keskel, oranžis buda munga rüüs) Foto: Gemunu Amarasinghe / AP/Scanpix

Bangkokis toimunud sündmusel võttis meeskonna nimel sõna Adul Sam-on, kes sõnas, et nad on päästjatele tänulikud ning keskenduvad õpingutele,  et tulevikus saaksid nad anda oma panuse kellegi aitamisse.

Tai Metssea jalgpallimeeskonna 12 poissi, kes koopast päästeti
Tai Metssea jalgpallimeeskonna 12 poissi, kes koopast päästeti Foto: ROMEO GACAD / AFP/Scanpix

23. juunil lõksu jäänud ja 10. juulil päästetud kohtusid taas oma päästjatega, tänasid neid ja meenutasid päästeoperatsiooni.

Koopast päästetud jalgpallipoisid Bangkoki ostukeskuses toimunud sündmusel
Koopast päästetud jalgpallipoisid Bangkoki ostukeskuses toimunud sündmusel Foto: PANUMAS SANGUANWONG / AFP/Scanpix

Tai võimud ja kuningas Maha Vajiralongkorn korraldasid õhtusöögi, millel osalesid päästetud noorjalgpallurid, nende treener ja pereliikmed ning päästjad.

Metssea jalgpallimeeskonna poisid Bangkokis toimunud tänusündmusel ja õhtusöögil
Metssea jalgpallimeeskonna poisid Bangkokis toimunud tänusündmusel ja õhtusöögil Foto: ROMEO GACAD / AFP/Scanpix

Tai peaminister Prayut Chan-o-cha andis päästjatele eduka operatsiooni ja inimelude päästmise eest tänumedali.

Tai peaminister Prayut Chan-o-cha andis jalgpallipoisse päästnud välisriikide sukeldujatele medali. (Vasakult paremale) Jaapanlane Shigeki Miyake, belglane Ben Reymenants, ameeriklane Joshua David Morris, Tai peaminister Prayuth Chan-O-cha, soomlane Mikko Paasi, ameeriklane Bruce Konefe ja jaapanlane Hideki Furihata
Tai peaminister Prayut Chan-o-cha andis jalgpallipoisse päästnud välisriikide sukeldujatele medali. (Vasakult paremale) Jaapanlane Shigeki Miyake, belglane Ben Reymenants, ameeriklane Joshua David Morris, Tai peaminister Prayuth Chan-O-cha, soomlane Mikko Paasi, ameeriklane Bruce Konefe ja jaapanlane Hideki Furihata Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP/Scanpix

Teiste seas sai medali ka briti sukelduja Vernon Unsworth, kes mängis päästeoperatsioonis tähtsat rolli, kuid sattus tuntud ettevõtja Elon Muski rünnaku alla.

Briti sukelduja Vernon Unsworth
Briti sukelduja Vernon Unsworth Foto: ROMEO GACAD / AFP/Scanpix

Rünnaku põhjustas Unsworthi seisukoht, et poisse ja treenerit ei saa päästa miniallveelaeva abil, nagu pakkus Musk. Inglase arvates oli Muski ettepanek lihtlabane reklaamitrikk.

Musk andis vastulöögi, nimetades Tais elavat Unsworthi pedofiiliks ja viitas, et üsna paljud britid käivad Tais alaealistega seksimas.

Unsworth lubas Muski kohtusse kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles