Hurrraa! Tänavune Londoni moenädal tuleb karusnahavaba

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peta aktivist. Pilt on illustratiivne.
Peta aktivist. Pilt on illustratiivne. Foto: SAEED KHAN / Scanpix

Tänavune Londoni moenädal teeb ajalugu: ükski esinev disainer ei kasuta enda riietes ega aksessuaarides karusnahka. 

Briti moenõukogu teatas, et läbiviidud küsitluse põhjal on selgunud, et septembris oma kollektsiooni lavale toovatest kaheksakümnest disainerist ei kasuta oma loomingus karusnahka: «Moenõukogu korraldatud küsitluse tulemused peegeldavad kultuurilist muutust, mis põhineb ideaalidel ja valikutel, mida on teinud äris osalevad disainerid, rahvusvahelised brändid ja ka tarbijate soovidel. Lisaks on see muutus julgustatud erinevate multi-brändiliste poodide poolt, kes liiguvad üha kaugemale karusnaha kasutamisest oma kaupades.»

Värskendav uudis saabub pärast karusnahavastaste protestide ja karusnahka kasutavate disainerite boikoteerimist. Viimase aasta jooksul on olnud sellele teemale vastu seisvaid proteste üle 250 ning veebruaris peetud moeshowd raputas Mary Katrantzou kollektsiooni näitamise ajal lavale tormanud protestijad.

Karusnaha kasutamisest loobumisele on andnud hääle mitmed tuntud inimesed, näiteks briti lauljanna Paloma Faith, kelle avalik pöördumine avaldati koostöös PETA'ga.

«Briti moenõukogu ei tohiks julgustada kasutama materjali, millega kaasneb nii palju julmust ning on UK's keelustatud. Üha enam suureneb valik kõrgkvaliteetsete, ökosõbralike kunstnahkade kasutamiseks. Olen kindel, et nõustute, et loomade kasuka pärast tapmiseks ja piinamiseks ei ole enam ühtki vabandust,» kirjutas ta oma avalduses. 

Londoni moenädal hoiab sel aastal uut standarit, mille on hiljuti vastu võtnud ka Burberry ja Versache: kollektsioonides ei tohiks kasutada jänese, rebase, mingi, pesukaru kasukat või angoora villa. 

Briti moenõukogu vastu võetud otsus on sotsiaalmeedias tekitanud täieliku poolehoiu ovatsiooni, paljud näevad selles suurt sammu loomade vastase julmuse vähenemisel ning üleüldist suunda jätkusuutlikuma tuleviku suunas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles