Kuidas saada head õnne? Nemad teavad: ebausklikud staarid ja nende veidrad rituaalid

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Aniston.
Jennifer Aniston. Foto: GABRIEL BOUYS / Scanpix

Ebausk on käitumisreeglite kogum, mis ei põhine alati ratsionaalsel mõtlemisel. Paljud uskumused pärinevad juba ammustest aegadest, mõned on täiesti uued ja ainulaadsed. Vaata, mida teevad staarid, et tagada endale hea õnn. 

Meghan Fox
Meghan Fox Foto: Image Press Agency / Image Press Agency

MEGAN FOX

Näitlejanna kardab lendamist, kuid on hirmuga võitlemiseks omistanud ühe küllaltki kummalise rituaali. Naine kuulab lennureisidel alati Britney Spears'i muusikat. «Tean täiesti kindlalt, et minu saatuseks ei ole Britneyt kuulates surra,» usub ta. Niikaua kui muusika mängib, on ta vähemasti lennuõnnetuste eest kaitstud.

Serena Williams
Serena Williams Foto: Geoff Burke / Geoff Burke-USA TODAY Sports/Sipa USA

SERENA WILLIAMS

Serena on üks maailma edukamaid atleete ning vähemalt ühe osa oma edust on ta enda meelest saavutanud täna ebausklikele rituaalidele. Enne mängu on tal neid päris mitu ning ta jälgib tihti sama käitumismustrit. Tal on kindel viis isegi selleks, kuidas oma jalanõude paelu seob. Enne esimest servi põrgatab ta palli viis korda ning vaid kaks korda enne teist servi. Kui ta on mängus juhtimas, ei vaheta ta terve turniiri aja sokke.

Heidi Klum
Heidi Klum Foto: Faye Sadou/MPI/Capital Pictures / FS/MPI/Capital Pictures

HEIDI KLUM

Kõrvaltvaatajale üks veidramaid ebauske on kindlasti supermodell Heidi Klumil. Ta küll ei armasta sellest üleliia rääkida, kuid oma hea õnne talismaniks peab ta kotikest piimahammastega, mida kõikjal kaasas kannab.

James McAvoy
James McAvoy Foto: Antonio Calanni / AP

JAMES MCAVOY

Näitleja järgib oma ema alustatud ja nii-öelda edasi pärandatud traditsiooni, mis mehe arvates on põhjuseks, kuhu ta oma karjääriga jõudnud on. Iga kuu esimesel kuupäeval peab ta esimesele kohatud inimesele ütlema «valge jänes!». Kuigi selline hüüatus on teda mitmel korral vägagi kentsakasse olukorda pannud, ei plaani mees seda rituaali mitte kunagi lõpetada, sest seda usub siiralt olevat hea õnne põhjuseks. 

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston Foto: GONZALO FUENTES / REUTERS

JENNIFER ANISTON

Lendamine tekitab paljudes inimestes ärevust, seetõttu on mitmed leidnud viise, kuidas end ka vaimselt oma turvalisuses veenda. Jennifer järgib nooruspõlves talle õpetatud rituaali, mille kohaselt peab ta lennukile alati astuma parema jalaga ning lennuki külge patsutama. Lennukist maha astub naine alati vasaku jalaga. 

Kit Harington
Kit Harington Foto: Matt Winkelmeyer / AFP

KIT HARINGTON

Ka Kit kuulub nende inimeste hulka, kel lendamine pulsi lakke tõstab. Hirmuga toime tulemiseks järgib ta ebausklikku rituaali ning patsutab enne sisenemist kolm korda lennuki külge. Lisaks kannab ta endaga kaasas lapsepõlves saadud pastakat.

Mees tunnistab, et on väga ebausklik ning teeb igapäevaelus mitmeid veidraid asju, et hea õnne karmaga mitte pahuksisse minna. Näiteks katsub mees iga kord oma munandeid, kui näeb kiirabi mööda sõitmas. Keegi olevat talle kunagi öelnud, et selliselt talitamine toob head õnne ka sellele, kes kiirabiautos viibib. 

Taylor Swift
Taylor Swift Foto: Jordan Strauss / AP

TAYLOR SWIFT

Taylor tunnistab end olevat väga ebausklik, kuigi mitmed tema uskumused on traditsioonilistest umbuskudest täpselt vastupidised. Näiteks peab noor naine oma õnnenumbriks 13. Lauljanna on sündinud 13. kuupäeval, sai 13-aastaseks 13 ja reedel ning tema esimene album saavutas kuldplaadi staatuse 13. nädalaga. «Iga kord, kui olen võitnud mõne auhinna, olen istunud 13. kohal, 13. reas, 13. sektsoonis, või M reas, mis on 13. täht tähestikus,» sõnas ta intervjuus MTV'le. Lisaks kirjutab ta hea õnne nimel, enne igat esinemist selle numbri ka kuskile oma käele ning kaasab oma õnnenumbrit ellu nii tihti kui võimalik. 

Beyoncé Knowles
Beyoncé Knowles Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS

BEYONCÉ

Ka superstaar Beyoncé hoiab üht numbrit oma elus olulisel kohal. Ta on avaldanud albumi «4», tema sünnikuupäev on 4. septembril, ka tema ema on sündinud 4. kuupäeval, ta abiellus 4. aprillil ning mitmed olulised inimesed ja sõbrad tema elus on ühel või teisel viisil selle numbriga seotud. 

COCO CHANEL

Numbrimaagiasse uskus ka prantsuse rõivadisainer Coco Chanel kelle õnnenumbri järgi nime saanud Chanel Nr. 5 endiselt maailma kalleimate vedelike hulka kuulub ning aastakümneid klientide lemmiklõhnaks on olnud. Coco oli sügavalt ebausklik. Selgeltnägija ütles talle kord, et tema õnnenumber on viis, pärast seda püüdis naine numbrit oma ellu igal võimalikul juhul kaasata. Näiteks esitles ta hea õnne nimel oma kollektsioone alati 5. mail, mis on aasta viies kuu. 

Cameron Diaz
Cameron Diaz Foto: Theo Wargo / AFP

CAMERON DIAZ

Näitlejanna on tunnistanud, et on küllaltki ebausklik. Üheks suurimaks, samas ka tavaliseimaks, rituaaliks on «puu peale koputamine». Seda ebausku võiks võrrelda Eestis levinud «üle õla sülitamisega», et hoida eemal asjade ära sõnumised või hoida ära väljaütlemistest tekkivad negatiivsed olukorrad. Näiteks: «Ma loodan, et ma laval ei kuku!», mille peale eestlaste kombel tuleks kolm korda üle õla sülitada. Ameerika versiooni järgi tuleks otsida puidust koht, kuhu kolm korda koputada.

Barack Obama
Barack Obama Foto: BARBARA DAVIDSON / AFP

BARACK OBAMA

Tagasihoidlik, kuid tähendusrikas rituaal endise Ameerika presidendi jaoks: valimispäeval tuleb kindlasti mängida korvpalli. Ka siis, kui tema nimi valitute hulgas ei ole.

Pablo Picasso
Pablo Picasso Foto: Personalities / ©2002 Credit:Topham Picturepoint

PABLO PICASSO

Hispaania kunstnik Pablo Picasso ebausk ei lubanud tal ära visata oma riideid, mahalõigatud juukseid, küüsi, sest uskus, et see tähendaks enda olemusest osakese ära andmist. Nõnda sai temast endast enese suurim kollektsionäär. Oma surma hetkeks oli tal kogunenud umbes 50 tuhat enda loodud teost – graafilistest lehtedest, maalide ja suisa suuremõõduliste lavakujundusteni välja. 

THEODOR SEUSS GEISEL

Paremini tuntud kui Dr. Seuss, hoidis enda kodus suurt kollektsiooni erinevatest mütsidest ja kübaratest, neid oli tal lõpuks ligi 300. Mees uskus, et kui teda tabab inspiratsioonipuudus või kirjutamisblokk, leidub lahendus kappi minekus ja valitud müts peas seal istumises. Ta uskus, et igal mütsil on oma karakter, mille abil tekkinud suluseisust vabaneda on võimalik. 

Salvador Dali
Salvador Dali Foto: - / AFP

SALVADOR DALI

Hispaania maalikunstnik pidas end väga ebausklikuks. Ta kandis endaga kaasa pisikest tükki triivpuidust, et ajada eemale kurjad vaimud. Mees oli enda ebauskumuste ja kummaliste kommete poolest väga tuntud. Kuigi väga andekas, pani ta end kummalistel põhjustel tihti ohtlikesse olukordadesse. Näiteks andis ta kunagi loengu, kandes vanaaegset sukeldumiskiivrit ja kostüümi ning pääses vaid napilt lämbumisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles