Disainiöö toob homme Tallinna rahvusvahelised linnadisainerid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Disainiöö

Igal aastal loobuvad miljonid eurooplased ruraalsest eluviisist, et proovida õnne linnas. Linn on mugava ja sisuka elu sünonüüm. Homme Disainiöö raames toimuval konverentsil “Inimlikud linnad” kuuleme visionääridelt ja praktikutelt lugusid sellest, kuidas tulla toime kiire linnastumise tingimustes uute väljakutsetega ning mil moel luua ja säilitada linnades inimväärne ja kultuurne keskkond. Väliseksperte on oodata 13 riigist.

Üks konverentsi peaesinejaid, Chantal Vanoeteren Belgiast, räägib meile antud intervjuus lähemalt sotsiaalsest koosloomisest, mille abil disainida inimsõbralikke naabruskondi.

Avalikud ruumid peavad silmas pidama inimeste vajadusi

Linn on elav süsteem, linna tervis ja kultuursus oleneb lisaks linnaplaneerijatele ka meist endist. “Inimesed on sotsiaalsed olendid, kellele meeldib üksteisega suhelda ja üksteist aidata. Nemad ise teavad kõige paremini, millised on nende naabruskonna vajadused, seega muutuvad alt-üles initsiatiivid üha olulisemaks kaasaegse linna avalike ruumide kujundamisel,” ütleb Chantal Vanoeteren. Linnaplaneerijana on ta huvitatud, kuidas sotsiaalne koosloomine ja avalike ruumide jätkusuutlik disain keskkondi paremaks muudab.

Avalikel ruumidel on oluline roll sotsiaalse sidususe suurendamisel. “Avalikud ruumid on ühiskasutatavad kohad ja peavad olema disainitud elanike vajadusi silmas pidades.  Ka omavalitsused ja erafirmad pööravad neile järjest rohkem tähelepanu, et suurendada sotsiaalset ühtekuuluvust. Linnavõimudele sellised algatused meeldivad ning seetõttu korraldataksegi palju konkursse selleteemaliste projektide ellukutsumiseks,” lisab ta.

Foto: Chantal Vanoeteren

Inimsõbralik linn vajab koostööd

Vanoetereni sõnul on inimsõbralik linn koht, kus inimesed üksteisega kokku puutuvad. Seega on ka keskkondade loomisel oluline roll koostööl. “Inimsõbralik linn on koht, kus inimestele meeldib elada ja kus nad on aktiivselt kaasatud oma naabruskonna disainimisse ja koosloomisesse. See on juurdepääsetav, vastutustundlik ja jätkusuutlik keskkond nii seenioritele, täiskasvanutele, teismelistele kui ka lastele. Inimsõbraliku linna planeerimises arvestatakse looduse integreerimise, ühiskasutatavate avalike ruumide, taskukohaste mugavate elamisvõimaluste ja kogukonna poolt juhitud projektidega.” Ta hindab, et järjest enam linnu liigub selles suunas, kuid väga palju on veel vaja ära teha, et jõuda tõeliselt inimsõbraliku linnani.

Chantal Vanoeteren on linnaplaneerija, kes on pühendunud avaliku ruumi taaskasutusele võtule. Ta osaleb aktiivselt projektis „Inimlikud linnad“ ja organiseeris hiljuti koostöös paljude kohalikega uue kodanikufestivali „Linnaelanike valgus“ Brüsseli paljurahvuselises äärelinnas. Disainiöö konverentsil esineb ta ettekandega "Avalik ruum kohaliku elu jaoks – jagatud väärtused mitmepalgelises linnakeskkonnas".

Konverentsi peaesinejateks on veel Mark Kingwell (Kanada), Liam Young (UK), Kate Rhodes (Austraalia) ja Veronika Valk-Siska (Eesti). Samuti esinevad kõik "Human Cities" projektis osalevate linnade esindajad, kõneldes eksperimentidest ja pilootprojektidest, mis nendes linnades on läbiviidud. Projektis osales 12 partnerit 11 Euroopa linnast: Tallinn, London, Brüssel, Belgrad, Cieszyn, Saint-Etienne, Graz, Helsingi, Bilbao, Ljubljana ja Milano.

Disainiöö programmil tasub pilku peal hoida Disainiöö veebikodus

Enamik 10.-16. septembrini toimuva Disainiöö üritusi on pealtvaatajatele tasuta, kuid paljud vajavad eelregistreerimist, milleks vajalikud kontaktid leiab Disainiöö veebist.

Copy
Tagasi üles