Täna selguvad Eesti parimad tootedisainerid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Disainiöö

XIII Disainiöö toob muuhulgas Eesti Disainiauhindade raames publikuni ka BRUNO tootedisainiauhinna konkursi, kuhu tänavu laekunud 138 töö seast pääses žürii otsusel edasi 58. Viieliikmelisse žüriisse kuuluvad rahvusvahelised nimekad disainerid ja disainieksperdid, kellest ühe, Luca Berta, oleme nüüd ka kinni püüdnud ning põgusa tutvuse teinud.

Foto: Luca Berta

Luca, räägi alustuseks veidike endast - kust sa tuled, milline on sinu taust ning milliste projektidega hetkel seotud oled?

Olles sündinud küll Roomas, olen terve oma elu veetnud Veneetsias. Pärast mõningaid aastaid ülikoolis filosoofia ja esteetika teadurina töötamist, otsustasin pühenduda oma peamisele valdkonnale - kaasaegne kunst. Hetkel tegutsengi iseseisva kuraatorina ning olen Veniceartfactory üks kaasasutajaid. See on ettevõtmine, mis teeb koostööd üle maailma erinevate galeriide, fondide, muuseumite ja ülikoolidega, korraldamaks näitusi Veneetsias ja mujal.

Lisaks oleme koos oma partneri, Francesca Giubileiga, asutanud Veneetsia esimese disainibiennaali festivali DESIGN.VE, mis kulgeb paralleelselt arhitektuuribiennaali esimese kuuga. Selleaastane disainibiennaal toimus 23.05-17.06, tuues publikuni enam kui 20 näituseprojekti üle linna ja ühendades need Veneetsia kaardile paigutatud disaini jalutuskäikudega. Viimane on moodus juhatamaks disaini abil huvilisi Veneetsia vähem käidavatesse piirkondadesse. Lõppude lõpuks ongi jalutuskäigud Veneetsias - autodeta linnas - üks olulisemaid tegevusi linna kogemiseks. Usun, et see on ühtlasi ka üks festivali edu põhjuseid. Järgmine biennaal toimub 2020. aasta mais - pane end valmis!

Milline on sinu side Eestiga ning Eesti disainiga?

Kokkupuude Eestiga ongi olnud disainialane. Käesoleval aastal avati DESIGN.VE raames Eesti disani tutvustav näitus ja pop-up pood “Eesti Disaini Maja”. Näitust eksponeeriti väikeses ajaloolises kanaliäärses galeriis, mis asub Veneetsia arhitektuuribiennaalil Eestit esindava imeilusa Eesti paviljoni “Nõrk monument” vastas.

Kuidas algas sinu koostöö Disainiööga ning kuidas sattusid BRUNO žüriiliikmete ridadesse?

DESIGN.VE raames tuli Veneetsiasse mitmeid Eesti disainereid, keda siis kohtasin. Üks neist oli ka Ilona Gurjanova, Eesti Disainerite Liidu esinaine, kes mind selleaastasesse žüriisse kutsus.

Foto: Disainiöö

Milliseks hindad BRUNO nominentide taset? Kas kohtasid ideid, mis sind kuidagi eriliselt kõnetasid?

Arvan, et esitatud tööde üldine tase on hea. Mõned projektid, mis mind enim paelusid, olid väga huvitavad, sest suutsid hästi adresseerida vajadust paindlikkuse järele, mis kaasneb meie igapäevaeluga.

Kuidas sulle tundub, milline on Eesti disaini maine laias maailmas? Mida inimesed sellest räägivad ning mida tuleks veel korda saata?

Minu arvates on Eesti disaini maine maailma mastaabis suurepärane, nii nagu tegelikult kogu Põhjamaade disaini. See on hea lähtepunkt, kuid arvan, et oluline oleks välja tuua just Eesti disaini eripärasid, selle erinevusi Skandinaavia traditsioonidest.

Kuidas on lood aga Itaalia disaini ekspordiga, eriti uudistoodete ja noorte disainerite osas?

Ma tegelikult ei tea, kui laialdaselt Itaalia disain Eestis esindatud on, kuid arvan, et paljud Itaalia disainerid on suutnud end erinevatele kultuuridele avada, edendades samal ajal kohalikke traditsioone nii esteetilisuse kui tootmise osas. Vaadake näiteks, mida Formafantasma on teinud: nad õppisid Eindhovenis ning hetkel asuvad Amsterdamis, kuid tööd, mida nad teevad, omavad alati väga võimsaid ja äratuntavaid viiteid Itaalia visuaalsele ja funktsionaalsele kultuurile.

Tootedisainiauhinna BRUNO konkursi teise vooru pääsenud 58 tööd lähevad Eesti Disaini aastaraamatusse ning on väljas ka Disainiöö raames toimuval Eesti Disainiauhindade näitusel Viru Keskuse aatriumis. Eesti parimad tootedisainerid ning teiste disainikategooriate võitjad selguvad juba täna Eesti Disainiauhindade auhinnagalal.

Galal kuulutatakse välja tootedisainiauhinna BRUNO, teenusedisaini, noore disaineri preemia SÄSI ning EKA disainihariduse preemia laureaadid. Samuti antakse välja graafilise ja veebidisaini ehk ADC*E peaauhinnad – Noor Püss, ADC*E Aasta Disainer, Prillitoos ning ADC*E Grand Prix ning kutsutakse lavale ka kõik graafilise ja veebidisaini kullavõitnud. Teistkordselt antakse välja kaks elumuutva disaini auhinda: üks kõige suurema mõjuga disaintootele ja teine innovatiivsele lahendusele või teenusele. Eesti Disainiauhinnad 2018 korraldab Eesti Disainikeskus koostöös Eesti Disainerite Liidu, ADC*E, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga. 

XIII Disainiöö toimub 10.-16. septembrini. Disainiöö sündmustel saab silma peal hoida Disainiöö kodulehel: www.tallinndesignfestival.com.

Copy
Tagasi üles